ENERJÝ SÝSTEMLERÝ VE 400 M KOÞUSU

Çeviren Ayþe KÝN

Kas kasýlmasý hareket etmemizi saðlar. Bu kasýlmaya adenozin trifosfat ya da kýsaca ATP denilen bileþim neden olur. ATP olmazsa kasýlma olmaz, kasýlma olmaz­sa hareket olmaz. ATP üreten dört enerji sistemi vardýr ve tümü de yoðun bir þekilde 400 m. koþusunda kullanýlýr.

ENERJÝ SÝSTEMLERÝ

Enerji sistemleri ATP üretmek için kullanýlan yollardýr. Bu sistemler güç yani birim zamanda yapýlan iþ, üretiminde ve enerji üretme kapasitelerinde birbirlerinden farklýdýr.

Aerobik Enerji Sistemi

Ýsminden de anlaþýlabileceði gibi, bu sistem yakýtlarýn oksijenli ortamda yanmasýndan enerji üretir. Bu durumda kullanýlan yakýt kasta depolanan bir karbonhidrat olan glikojendir ve üretilen enerji adenozin difosfatýn (ADP) serbest fosfatla birleþip yüksek enerji baðýna sahip ATP oluþturmasýný saðlar. ATP bu baðdaki yüksek enerjiyi býrakarak kasýn kasýlmasýný saðlar ve yine ADP ve serbest fosfat oluþur. ADP ve fosfat tekrar birleþip ATP oluþturabilir ve bu sistem oksijen ve glikojen olduðu sürece böyle devam eder (Maratonda ise glikojen tükendiði zaman yaðlar ve proteinler kullanýlýr). Fig. 1 bu sistemi þematik olarak göstermektedir.

Glikojen             Enerji          ADP + P             Enerji                Kas

                                                                                                    kasýlmasý

CO2 + H2 O                            ATP

                                            Fig.1

Bu sistemi oksijen alýmý ve kullanýmý sýnýrlamaktadýr. Aerobik sistem tüm enerji sistemleri içerisinde en etkili olanýdýr ve yakýt kaynaklarý tükenene kadar uzun süre devam edebilir. Bu sistem en kolay harekete geçebilen sistemdir.

Tüm bu özelliklerine raðmen bu sistem an az gücü olan enerji sistemidir. Örneðin tamamýyla aerobik sistemini kullanan dünya klasmanýndaki mesafe koþucular bir saniyede 6 metreden biraz daha fazla koþarken, dünya klasmanýndaki sürat koþucularýnýn ortalamasý saniyede 10 metreden fazladýr. Gerekli sürati saðlayan oksi­jen alýmý yetersiz olduðu zaman baþka enerji sistemine ihtiyaç vardýr. Oksijen kullanýmý ve alýmý arttýðý zaman sürat daha hýzlý olacaktýr ve daha güçlü sestemlere daha az ihtiyaç olacaktýr.

Laktik Anaerobik Sistem

Anaerobik, oksijensiz demektir ve oksijen sistemi yeterli sürati saðlayamadýðý zaman devreye girer. Glikojen oksijensiz ortamda yanarak ADP ve fosfatý birleþtirip ATP oluþturan enerjiyi üretiyor. Bu sistem ATP’yi aerobik sistemden daha hýzlý bir þekilde üretir ve böylelikle daha güçlü ama o oranda da daha masraflýdýr. Oksijensiz ortamda glikojenin parçalanmasýndan kasýn fonksiyonlarýný engelleyen laktik asit üretilmektedir.

Adým hýzlandýkça, laktik asit üretimi de artar, kasta birikir ve bu aðýr egzersiz bitmedikçe kaybolmaz. Bu da süratin azalmasýnýn önemli bir nedeninin laktik anaerobik sistem olduðunu gösterir. Sürat, aerobik sistem tarafýndan karþýlanabileceði sevi­yeye düþer.

Büyük miktarda biriken laktik asitin daðýlmasý 30 dakika ile 1 saat alýr. Bu da 30 saniyeden fazla süren iyi performanslarýn neden 1 saat içinde tekrarlanamadýðýný açýklar. Laktik anaerobik sistemi sýnýrlayýcý etken laktik asit üretmesi ve kasýn buna fazla dayanamamasýdýr.

Alaktik Anaerobik Sistem

Bu sistem yine oksijensiz ortamda çalýþýr fakat laktik asit üretmez. Yüksek enerji kapasitesi olan kreatin fosfat (CP), kreatin ve fosfata ayrýlarak enerji yayar ve bu enerjiyi ADP ve fosfatýn birleþip ATP üretmesinde kullanýr. Daha sonra aerobik sistemden elde edilen yeterli ATP, kreatin fosfatýn tekrar oluþmasý için enerji saðlar. Bu sistemden elde edilen güç hem aerobik sistemden hem de laktik anaerobik sistemden daha fazladýr.

Ancak güç enerji harcama birimidir ve CP sistemi büyük bir musluk gibidir, yüksek üretime sahiptir ve depoyu çabuk boþaltýr. Depoda fazla CP yoktur ve ancak maksimum eforda 5 saniye için kullanýlabilir. Bu sistem kýsa sürede fazla enerjiye ihtiyaç olunca kullanýlýr yani düþük süratlerde kullanýlmaz.

Hemen hemen tüm CP depolarý egzersizin bitiminden 2 ile 3 dakika sonra tekrar oluþur. Bu, bir atletin 30 ile 40 metrelik sürat koþularýný sadece birkaç dakika dinlen­me ile sürekli tekrarlayabilmesinin nedenidir.

Alaktik anaerobik sistemi sýnýrlayýcý etkenler kastaki CP miktarý ile onu kullanabil­me kapasitesidir. Kasta sadece küçük bir miktar ATP depolanýr ve bu sadece bir saniyelik þiddetli efor için yeterlidir. Baþka bir deyiþle bir atlet için sadece yarýþa baþlamak için yeterlidir yani iki bacaðýn itilmesi için.

Sürat

Aerobik ve anaerobik sistemler deðiþik süratlerde kullanýlýr. Literatüre ve araþtýrmacýlarýn kendi analizlerine göre, 100 m. koþu süratine göre enerji sistemlerinin karþýlaþtýrýlmasý fig. 2’de gösteriliyor.

Enerji Daðýlýmý

400 m. koþusundaki baþarý temel sürate ve ayný zamanda enerji sistemlerinin akýllý kullanýmýna baðlýdýr. Bu üç sistemin herhangi birine önem vermemek performansý kýsýtlar. Bu da her 3 sistem üzerine de antrenman yapýlmasýný gerektirir. Sistemler yarýþ sýrasýnda akýllýca kullanýlmalýdýr, yani bir 400 m. yarýþýnda en gerekli olan alaktik sistem üzerinde durulmalýdýr.

100 m hýz yüzdesi

 
 

 

 


Fig.2

Farzedin ki kendinizi yarýþ sonunda ivmelemek üzere korudunuz ve ona göre koþtunuz. Bunu yaparken son 100 m’ye kadar alaktik sistemi korudunuz ve kullanmadýnýz. Eðer 100 m’yi 11 sn.’de koþuyorsanýz bu ilk 3000 m’yi en iyi ihtimalle 41,3 sn’de koþuyorsunuz demektir ve size son 100 m için 8.7 sn kalýr eðer amacýnýz 50 sn. ise.

Bunun yanýnda, hâlâ 100 m’yi 11 sn’de koþtuðunuzu düþünelim, kendinizi ilk 200 m’yi süratli koþmaya ayarladýnýz. Diyelim ki sizin CP depolarýnýzý tüketecek bir hýzda yani 22.5 saniyede koþtunuz. Bu andan sonra en iyi þekilde 100 m.’yi 13.75’de koþabilirsiniz yani son 200 m’yi 27.5 sn.’de koþarak 50 sn.’de 400 m.’yi bitirebilirsiniz. Ancak son 200 m.’de laktik sistemi kullandýðýnýzý hatýrlayýn. Bunun yanýnda ilk 200 m.’yi 22.5 sn.’de koþarsanýz laktik sisteme daha önce girersiniz ve ilk 200 m.’de laktik asidiniz birikir. Yarýþý bitirirken ise aerobik sisteminizi kullanmaya baþlarsýnýz yani 100 m.’yi 16.9 sn.’de koþarsýnýz ki bu doðrusal bir yavaþlamayla son 200 m.’yi 30.4 sn.’de koþmanýz ve 400 m’yi ise 52.9 sn.’de koþmanýz demektir.

Kesin olan þu ki amaç alaktik sistemi geç kullanmak olmalýdýr. CP kullanýmý ve süratin kesin iliþkisini bilemiyoruz ancak bazý baðlantýlar ve tahminler yapabiliriz.

Ýlk tahmine göre hýzýn yaklaþýk olarak 100 m koþusunun yüzde 90’ýnda yani ilk 100 m.’yi 12.22 sn.’de koþmalý. Bu süreç alaktik sistemle laktik sistem arasýndadýr. Bu sürecin tüm yarýþ boyunca sürüp süremeyeceðini bilemiyoruz ancak böyle bir durumun 48.9 sn.’lik bir dereceye gideceðini biliyoruz. Hiç kimsenin yapamamasý bize bunun mümkün olmadýðýný gösteriyor. Hiçbir 400 m. yarýþý sabit bir hýzla tamam­lanmamýþtýr. Tüm bunlar yanlýþtýr. Sabit hýzýn avantajý laktik sisteme geç girmesidir ki bu da süratin azalmasýný engelliyor. Eðer ilk 200 m. yüzde 90 süratle koþuluyorsa, diðer yaklaþýk yüzde 85’e düþecektir yani 25.9 sn.’ye düþecektir ki bu da 400’yi 50.3 ön’de tamamlamak demektir.

Ýkinci tahmine göre optimal hýz 100 m hýzýnýn yüzde 95’i olmalýdýr yani 11.6 sn’lik olmalýdýr. Bu ilk 200 m. için 23.2 sn. demektir. Fakat CP kaynaðý azalacak ve laktik daha fazla kullanýlacak ki bu da daha çok taktik asit birikimine ve dolayýsýyla hýzýn azalmasýna neden olacaktýr. Ýyi 400 m. koþucularý yarýþ biterken 100 m. süratlerinin yüzde 80’inde oluyorlar. Yüzde 95’den yüzde 80’e olan bu düþüþ, ikinci 200 m’nin yaklaþýk 100 m koþu hýzýnýn yüzde 87,5’inde koþulmasý demektir. Birinci ve ikinci 200 m. arasýndaki fark yaklaþýk 1.9 sn’dir.

Yukarýdaki analizi, yüzdelikler sürat koþucularýna ait olmasýna raðmen tüm 400 m. koþucularýna uygulayabiliriz. Orta mesafe koþucusu maksimumundan daha fazla koþabilir. Bunun nedeni daha iyi geliþmiþ laktik sisteme sahip olmasýdýr. Sonuç olarak eðer 200 m’yi 23 sn’de koþabilecek kapasiteye sahipse, ilk 200 m’yi yüzde 97,5 süratle yani 23.6 saniyede ve ikinci 200 m’yi de yüzde 92,5 yani 24.8 sn’de koþabilir demektir. Bu da toplam olarak 48.4 saniye demektir.

 

 

Yayýna Hazýrlayan : Mustafa KILIÇ