ADIM UZUNLUĞUNU ARTTIRMADA

KOPARMA VE SİLKME

 

Chris POLAKOWSKİ                                                                     Çeviri : Ayşe KİN

 

   Sprint hızını üreten iki komponent vardır:

   1. Bir sprinterin her adım atma çabukluğu yada kısaca adım sıklığı ve

   2.Her adımda alınan mesafeye veya kısaca adim uzunluğuna

 

     Her iki komponentinde geliştirilmesi sprinterin süratini arttıracak ve daha hızlı koşasına neden olacaktır.

 

      Adım sıklığının genetik olduğuna inanılır.Adım uzunluğu ise daha çok antren edilebilecek bir faktördür. Kuvvet üretimi artırarak adım uzunluğu geliştirilebilir ve bunun içinde kuvvet antrenmanları gerekmektedir.

      Sprint te kullanılan kasların kuvvetlendirilmesi için çeşitli ağırlık metod ları önerilmiştir. antrenman   bilimine göre gerçekten adım kuvvetini arttırabilmek için sprinte  özel ağırlık metodları uygulanmalıdır.

      Sprint, yüksek güçte hareket isteyen, primer  kasların kalça ve diz ekstensörleri olan kompleks bir branştır. İki ağırlıklı kaldırma yöntemi kullanılarak aynı kaslar aynı yöntemle kullanılabilir. Bunlar 1. koparma 2. silkme

      İnsan  gücü üzerinde yapılan çalışmalar koparmanın diğer tüm ağırlık kaldırma yöntemlerinden daha etkili olduğu bulunmuştur.  Bu  sprintin  patlayıcı doğasıyla  yüksek kolerasyon  göstermektedir. Biomekaniksel olarak koparma ve silkme dikey sıçramayı artırmaktadır. Bu sonuç hızı ve dikey sıçrama arasındaki yüksek ilişkiyi bulan çalışmalara bağlantılıdır. Bu bilgiler desteğiyle, koparma ve silkme spriterin  optimal  gelişimi için gereklidir  diyebiliriz.

      Aşağındaki örnek koparma ve silkmenin nasıl gerçekleştiğini gösteriyor.

      Ayak omuz seviyesinden biraz daha az bir mesafede ve ayak parmakları hafif

dışa dönük bir şekilde yerleştirilir. Sırt gergin tutularak  göğüs öne doğru çıkarılır ve böylece bel bölgesi kavislendirilir.  Bunu yapmanın nedeni sırtı hareketsiz tutarak bacakların daha kolay hareket etmesini sağlamaktır.  Kollar ipteki gibi asılı kalır bar uyluğun üst kısmına doğru kaldırılır.  Bu omuzların barı kaldırabilmesini sağlar.  Kişi   ayak parmaklarını hareket ettirene kadar bar omuzların üzerinde olmalıdır. Bar dizlerin üzerinde durduğu sürece dizler ve kalça bükülü kalmalıdır.

     Bu pozisyonda sporcu ayak parmak uçlarında  sıçrar.  Bu  sırada sırt hala gergindir  ve kolları barı kaldırmamıştır. Bar bacakların patlayıcı hareketiyle sıçrayabilir. Bar yukarıya doğru hareket ederken sporcu vücudunu çekerek barı yakalar.  Koparmada bar geniş bir şekilde tutulur ve başın üzerine dirsekler gergin bit şekilde yakalanır. Silkmede ise bar  omuz genişliğinde  tutulur ve omuzun önünde yakalanır.

     Sprinti geliştirici kuvvet antrenmanlarına dahil edilebilecek başka ağırlık kaldırma metodları  da vardır , fakat özel olarak kuvvet üretimini artırmak için koparma ve silkmenin patlayıcı hareketlerini programın içinde dahil etmek gereklidir.

 

Yayına Hazırlayan : Cihan BAKIR