1906

22 Nisan-2 Mayıs 1906

Ara Olimpiyadlar ATİNA

 

Açılışı Yapan: Kral I.George

Katılan Ülke Sayısı: 20

Katılan Sporcu Sayısı: 884(877 erkek- 7 bayan)

En Çok Madalya Kazananlar

Louis Richardet           (İsviçre-Atıcılık              3A 3G)

Martin Sheridan           (ABD-Atletizm               2A 3G)

Konrad St Aheli           (İsviçre-Atıcılık              2A 2G 1B)

Leon Moreaux              (Fransa-Atıcılık              2A 1G 2B)

Jean Reich                   (İsviçre-Atıcılık              1A 1G  3B)

Guldbrand Scatteboe   (Norveç-Atıcılık             3A 1G)

Gustav Casmir             (Almanya-Eskrim            2A 2G)

Eric Leming                 (İsveç-Atletizm               1A 3B)

Enrico Bruna               (İtalya-Kürek                  3A)

Giorgio Cesana            (İtalya-Kürek                  3A)

Max Decugis                (Fransa-Tenis                 3A)

 

YIL’IN OLAYLARI

    Hicaz demiryolu’nun kendi etki sahalarına gireceğini bilen İngiltere 1517’den beri Osmanlı sınırları içerisinde bulunan Sinai yöresinin yönetiminde söz hakkı isteyerek Bab-ı Ali’yi sıkıştırmaya başladı.ABD’nin Pasifik sahilindeki San Francisco kentinin deprem ve ardından çıkan yangınla büyük hasar görmesi yatırım ve sigorta sahalarında paralarını bağlamış Londralı bankerleri de sarstı ve ilk kez yöresel bir olay dünya kapitalist sistemini etkiledi. Almanya’nın güçlenmesi karşısında İngiliz ve Fransız Hükümetleri karşılıklı yardım sorunlarına el attılar.

    Finlandiya’da vergisini ödeyen kadın-erkek 24 yaş üstü tüm vatandaşlara oy varma hakkı tanındı. Duma adıyla bilinen Rus Parlamentosu tüm vatandaşların oyu ile seçildi ve bazı milletvekilleri Duma’yı boykot ettiler, halkı isyana çağıran birçok milletvekili Finlandiya’ya kaçarken, Duma’da iki buçuk ay sonra kapatıldı. İngiltere’nin açık denizlerdeki egemenliği rakip olacak bir kararla Alman Hükümeti Kiel Kanalı’nın daha büyük savaş gemilerinin geçebilmesi için genişletilmesine karar verdi. İran’da ihtilal oldu isyancıların birçoğu İngiliz büyükelçiliğine sığındı ve şah’ı meclis kurmaya zorladılar. Kabul edilen bir Anayasa’yı imzalayan Şah ertesi gün öldü. Bu arada İngiltere Fransa ve İtalya bir taraftan Habeşistan’ın bağımsızlığını korumak konusunda anlaşırken diğer taraftan ülkeyi kendi etki alanları bakımından böldüler

 

 

       Olimpiyadlar’da çöküşün startını gören Coubertin için  yapılacak iş ,1908’den önce bir çıkış noktası bulmak ve Oyunlar’ın geleceğini kurtarmaktı. Bu arada,daha önce 1908 için aday olabileceklerini bildirmiş Berlin, Milano ve Roma da,St.Louis’deki olayları duyunca adaylıklarını askıya alabilirlerdi.

       Coubertin,Olimpiyadlar’ın zedelenen imajının yerine oturtulması için,elindeki “Atina” kozunu oynama kararını vermiş olmalı ki,hemen Yunanlılarla temasa geçti.Yunan hükümeti 1896 Olimpiyadları’nın başarısını gördükten sonra,Oyunlar’ın her dört yılda bir Atina’da yapılmasını istemişti. Olimpiyadlar’a daha uluslar arası bir kişilik vermek isteyen  ve organizasyonun mali yükünün tek bir kent tarafından üstlenemeyecek düzeye geleceğini düşünen Coubertin,bu teklifleri kabul etmemişti. Bunun üzerine Yunanlılar,hiç olmazsa,Olimpiyadlar arasında ve gene dört yılda bir yapılacak organizasyona aday olduklarını söylemişlerdi. Buna da,Olimpiyadlar’ın etkisini azaltır diyerek yanaşmayan Coubertin, Atina’ya bu sefer bir yakınlık göstermek gerektiğini anlamıştı.

       Kurt bir işadamı ve çok deneyimli bir diplomat kadar kozlarını iyi oynamasını artık öğrenen Coubertin,Yunan hükümetine teklifini yolladı ve 1906’da Olimpiyad adı ile yakınlığı olabilecek bir organizasyonun Atina’da yapılabileceğini bildirdi. Teklif hemen kabul edildi ve 22 Nisan’da Kral’ın resmen açtığı ve 20 ülkeden 884 sporcunun  katılarak tarihe “Ara Olimpiyadlar” diye geçen organizasyon 2 Mayıs’a kadar süren kısa bir devreyi kapsadı.

       Atletlerin stadyumdaki çok yumuşak pistten ve yüzücülerin Pire Koyu’nun soğuk sularından şikayetçi olmalarına rağmen organizasyon iyi oldu,bazı heyecanlı yarışmalar seyredildi ve Coubertin de biraz rahat nefes alabildi.Olimpiyad kavramı yeniden yeşermişti.

       Oyunlar bir düzene oturdu.Resmi açılış töreninde sporcular,kendi ülke bayraklarının arasında yürüdüler. Amerika ilk kez olarak kendi seçtiği bir milli takımla katıldı.

       Organizasyon komitesi,sporcuların ülkeleri ve bulundukları kent adına katılabileceklerini bildirmişti. Bu nedenle de,İzmir ve Selanik’ten katılan iki futbol takımını oluşturan sporcuların kimlikleri de ilginç bir durum yarattı.O tarihlerde Osmanlı egemenliğinde olan Selanik’ten gelen sporcular Yunanlı sayılırken,futbol takımı ,Thessaloniki Music Club adı ile Oyunlar’a katıldı. Diğer taraftan,anavatan toprağı olan İzmir’den katılan futbol takımı ise, biri hariç tümüyle ,o kentte oturan yabancılardan oluşmuştu.

       IOC,bu organizasyonu bir Olimpiyad olarak kabul etmese de biraz çekimser kaldı ve sonunda resmi bir Olimpiyad olmadığını açıkladı. Ve ilk kez,Türkiye adına bir sporcu Olimpiyad tarihinde yer aldı.

 

En Çok Madalya Kazanan 10 Ülke : 

                                    A       G        B

Fransa                         15       9        16

Amerika                      12       6         6

Yunanistan                   8       13       12

İngiltere                        8       11        5

İtalya                             7        6        3

Almanya                      4          6        5

İsviçre                          4          3        1

Avusturya                     3          3       3

Danimarka                   3          2        1

İsveç                            2           5       7

 

 

Yayına Hazırlayan : Cüneyt TANER - Samet YILMAZ