1992

25 TEMMUZ  - 9 AĞUSTOS

XXV. OLİMPİYATLAR BARCELONA

Olimpiyat meşalesini taşıyanLar:  HErminio Menendez RodrigueZ, Juan Antonio San Epifanio Ruiz ve Antonio Rebollo  ( Okçu )

Açılışı Yapan : Kral 1. Juan Carlos

Katılan Ülke sayısı : 169

Katılan sporcu sayısı : 9.367 ( 6.659 erkek, 2.708 bayan )

En Çok Madalya Kazanalar:

Vidaly shtceherbo                  ( bdt – jimnastik )           6 A.                      Tp. 6

Grigory MisuTin                   ( bdt - jimnastik )            1 A.  4 G.             TP. 5

Shannun  Millar                     ( abd – jimnastik )           2 G.  3 B.            TP. 5

Alexandır  Popov                   ( bdt – Yüzme )              2 A.   2 G.            TP. 4

Tatyana   Gutsu                     ( bdt – jimnastik )           2 A. 1 G. 1 B.       TP. 4

LAvinia  Milosovici               ( Romanya jimanstik )     2 A. 1 G. 1 B.       TP. 4

Summer Sanders                   ( abd – Yüzme )             2 A. 1 B.  1G.       TP. 4

Franziska  Van Almsick        ( Almanya – yüzme )       2 G. 2 B.              TP. 4

Kristina  EgersZegi               ( Macarsitan – yüzme )   3 A.                     TP. 3

 

 Yılın Olayları

Rusyada yiyecek maddleri üzerindeki fiyat kontrolleri kaldırılınca Et Süt ve Ekmek fiyatları birden arttı. Halkın geçim sıkıntısı ve ilaç dahi alamayacak duruma düşmesi batıyı hareketlendirdi ve Ülkeye uçakla gıda ve ilaç yardımı gönderildi. BM  4 yıL önce havada infilak eden Pan amerikan yoLcu uçağına sabotaj yaptıkları saptanan 2 Libyalının adalete tesLim edilmesini istedi.

Avusturalyalı  bir grup yatırımcı tanesi 1 dolara aldıkları 7 Milyon biletle 27 Milyon Dolar kazandılar. Sırplar  Müslümanlara karşı soykırım olayına devam ettiler. Almanyadaki genel grev yaşama felci uğrattı. Losengeles daki  siyah beyaz çatışmasında 58 kişi öldü binlercesi yaralandı.

Ağır siklet boks şampiyonu Mike Tyson  ırza geçmek suçundan 6 yıl hapse mahkum oldu. Titanikten kurtulan en son yolcu bayan Robb 103 yaşında öldü. Afganista kadınların Tv de gösteri vermeleri yasaklandı.

Eski Bulgar kominist Lider Zhivkov 35 yıllık iktidarı sırasında işlediği suçlardan dolayı 7 Yıl hapse mahkum oldu.

Türkiye’de  emniyet kemeri takma zorunluluğu konuldu. Dolar 7.600 liraya çıktı. Güney doğuda otöbüsler durdurulup yolcular teroristler tarafından öldürüldü. En düşük ücret 1.5 milyon lira oldu. PKK lı 300 terorist şırnaka saldırdı. TSK kuzey ırak sınırında hareket başLattı. ANAPta 69 millet vekili istifa etti.

 

Nihayet bunca Yıl sonra barcelona olimpiyatlara kavuştu. Barcelona 1924-1936 ve 1940 oyunları için aday olmuş ama bir türlü yapmak istediği organizasyona sahip olamamıştı.

Paris 1924 ü almış, Berlin 1936 ya sahip çıkmış ve 1940 oyunlarıda zaten 2. Dünya savaşı nedeniyle yapılmamış ve Barcelona hep yenilmişti.

Berlin 1936 olimpiyatlarından bir süre önce Barcelonadaki solcu bazı gruplar Faşist Berlin oyunlarına karşın sosyalist Olimpiyatlara adıyla bir organizasyon yapmak istemişler, bu yarışmalar başlamadan bir gece önce İspanya iç savaşı başlatmıştı.

İngiliz LİN CHRİSTİE nin kazandığı 100 metre finalini stadda bulunan 525 fotoğrafçı cektikleri 36.750resimle ölümsüzleştirdiler.

 

Ama bu sefer böyle olmayacak ve Barcelona 1986 yılındaki IOC toplantısında ancak 3.tuda kazandığı adaylık ödevini sahiplenecek ve mükemmel bir organizasyon yapacaktı.

Aslında Barcelona 1980 Lerin başında avrupanın en pis kenti diye seçilecek kadar kötü bir durumdaydı. Kent ileri gelenleri ve İspanya hükümeti katalan yetkililerle birlikte Barcelonanın ancak bir Olimpiyat organze etmekle yeni bir kişiliğe sahip olacağını ve eski yapıtlarında temizlenip onarılarak kentin tekrardan kazanılacağına inanmışlardı.

Barcelona 1992 kent için çok talihli bir tarihte yapıldı. Sovyet tehlikesi kalkmış Sovyet imparatorluğu dağılmış iki Almanya birleşmiş boykot ve terörsüz 1972 den beri  hemen bütün ülkelerin katıldığı bir organizasyon yapılabildi. Katılan ülke ve sporcu bakımından birer rekor kırılırken  1960 dan beri Olimpiyatlarda yarışamayan Güney Afrikanın Da katılması ile Barcelona olimpiyatları hakikaten bir Dünya topluluğu oldu.

Barcelona Olimpilarını diğerlerinden ayıran tün bu olumlu unsurların yanında NBA temsilen gelen ve The Dream Team  diye adlandırılan ABD li basketçilerinde katılımı 1992 ye bambaşka bir renk canlılık ve coşku getirdi.

FIBA profesyonellerininde olimpiyadlarda basketbol oynamasıns karar verince barcelona magic  johnsıon LARRY BİRD MİCHAEL JORDAN ve PATRİCK EWİNG gibi yıldızlarıda görmek fırsatına kavuştu.amerikalılara  rüya takımı adı verildi ve her maçta en az 100 sayı yaparak kolayca birinci geldiler.

 

 Her Olimpiyatta olduğu gibi bazı şampiyonlar Tahtlarını korudular, bazıları başarılı olamadılar ve pek çokta yeni isimler ve kabiliyetler araya girmeyi başardılar İngiliz basının ihtiyar dediği Linford kristinin 100 mt deki şampiyonluğu 400 engelinde ABD li Kevin youngun efsane Ed  Moses in rekorunu kırarak 47 saniyenin altında koşması veya Seoulde 2 Yıl yarışmama cezası alan Ben Jhonson un Doping almayınca ne kadar yavaşladığı görüldü.

Bayanlar 100 mt engellide mutlaka alabileceği 1 Altın madalyaya son metrelerde düşerek erişemeyen  ABD li Gail Devers  sıraya dahi girmesi beklenmeyen 100 mt Düz Finalinde kıl payı ile 1. ci gelince Sdatı dolduran meraklı bilgili heyecanlı seyirciler tarafından coşku ile alkışlandı.

Bayanlar tenis Finalinde ABD li Capriati nin Alman Grafı yenmesi ve Alman Boris beckerin vatandaşı Stick le  çift erkeklere alması olimpiyatlarda da Kaliteli Tenisçi olduğunu  ve dolarlarla milyoner olan bu tenisçilerin sadece 1 Altın madalya için gelip oynamalarının anlamınıda ortaya çıkardı.

Dave Young Moses'ın 400 engellideki tozlanmış rekorunu ilk kez 47 saniye altına inerek kırdı ve Amerikan bayrağı ile şeref turu attı.

 

Bağımsız devletler topluluğu adıyla yarışan bazı Sovyet cumhuriyetlerinden gelen sporcuların başarısı Rusların bütün bu karışıklara rağmen yinede spordaki Kalite ve kabiliyet zebinliğini gösterdi.

Bu topluğu temsil eden jimnastikçi Vitaly Shcherbo nun 6 Altın madalya kazanması yanında bu harika şampiyonun 1980 Moskova olimpiyatlarında Sovyet Jimnastikçi Andrianov u  örnek aldığını söylemesi veya Macar bayan yüzücü Kristina Egesrszegi nin bu ülkenin Olimpiyatlar havuzundaki alışılmış başarılarını devam ettirmesi ile bir geleneği sürdürdüğünü ve yeni gelen kuşaklarında buna uyduğunu gösterdi.

 

Heptatlonda (7li yarışma) dünyanın gelmiş geçmiş en iyi atleti olan Amerikalı JACKİE JOYNER-KERSEE bu yarışmayı kazanırken uzun atlamada üçüncü oldu.

 

Sporda büyük olan Ülkeler yanında küçük Ülkerinde yer alması dikkatle izlendi. Cezayirli bayan 1500 mtci Boul Merka  nın yarışı kazandıktan sonraki yarı çılgın ve kendi başarısına inanamayan hayret ve sevinci Olimpiyatların bir birleştirici tanıtıcı ve Azim gayret ve çok çalışma ile herkesin veya Ülkenin kendini göstere bileceği bir yer olduğunu sergiledi.

Tribünleri dolduran ve Tv  başındaki seyirciler ABD li 200 mtci Mike Marsh ın seçmelerde rahat bir yarış sonunda 1979 dan beri kırılamayan 19.72 lik Dünya rekoruna nasıl 0.01 saniye yaklaştığına şahit oldular. Kenyalıların mesafe koşularındaki bitmez tükenmez rezervleri adları dahi ilk duyulan bazı Afrikalıların zamanla dahada mükemmel olabileceklerini ortaya çıkardı.

Barselonada olimpiyad alevi uzaktan ucu yanan bir okla tutuşturuldu.

 

 Barcelona kendi ve halkı gelenleri kucakladı. Yeni yapılan yollar ve spor tesisleri takdirle karşılanırken İspanyolların Barcelona daki büyük bir sıçrama  gösteren spordaki başarıları hemen herkesi şaşırttı.

Olimpiyatlara hazırlanan Barcelona ispanyon sporcusununda hazırlıklı olması için elden geleni yapmıştı. Tesis, çalıştırıcı, bol yarışma ve madalya alındığında ortaya konan büyük ödüller bu saıcak kanlı insanlara birden ivme vermiş ve 1992 ye kadar katıldıkları tüm olimpiyatlarda aldıkları madalya toplamına eşit   madalya yı Barcelona da almışlardı.

Ve Türk sporcuları Barcelona da 2 Altın 4 Gümüş ve 2 Bronz madalya kazandılar.

 

Tokyada bir yıl önce dünya uzun atlama rekorunu 8.95metre ile kırarak takım arkadaşı CARL LEWİSi geçen MİKE POWEL bu sefer sakatlığı nedeniyle başarılı olamadı ve altını yine lewis kazandı.

 

               En Çok Madalya Kazanan 10 Ülke

                                            A      G       B

                  Sovyetler birliği         45       38        28

                  Amerika                     37       34        37

                 Almanya                      33       21        28

                 Çin                               16       22       16

                 Küba                            14       6          11

                 İspanya                         13      7           2

                 Kore                             12       5           12

                 Macaristan                    11      12         7

                 Fransa                           8         5          16

                Avusturalya                    7         9          11

 

Yayına Hazırlayan : Ali DOĞAN