TÜRKİYE BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİ VE SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ 1953 BAŞKANLIĞINA

 

Osman KAMER

 

 

Tüm sportif faaliyetler ve okullarımızda beden eğitimi ve spor faaliyetleri konularındaki derneğinizin çalışmaları ve önerilerini belirten 10 sayfalık yazı Bakanlığımızın ilgi­li birimlerince incelenmiş olup gerekli çalışmalara başla­nılmış bulunmaktadır.

Söz konusu yazıda belirtilen hususlarda derneğinizin çalışmaları takdirle karşılanmış önerilerinizin hayatiyete geçirilmesi için gerekli çalışmalar titizlikle yapılacaktır.

1. Bakanlığımızca; ülkemizde eğitim ve öğretim hizme­ti sunan 70.000 ilk ve ortaöğretim kurumunda eğitim ve öğrenim gören 12 milyon çocuk ve gençten yaklaşık 2.5-2,8 milyonuna okul içinden başlamak kaydıyla (sınıflar arası) spor etkinlikleri götürülmektedir. Bu faaliyetler; okullardaki eğitici kollar yönetmeliği, okul spor kolları yö­netmeliği ve buna dayalı olarak çıkarılan yönergeler ile planlı ve programlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

      Spor faaliyetleri yönetmelik gereği; çocuk ve gençlerin fizik ve bünye özellikleri göz önüne alınarak yaş kategori­lerine göre yapılmaktadır. Bu yaşlar 06-12 yaş küçükler kategorisi, 12-15 yaş yıldızlar kategorisi, 15-18 yaş genç­ler kategorisi olmak üzere üç kategoride düzenlenmekte­dir.

            Spor dallarında; okulda yapılması mümkün olan çocuklarca sevilen ve benimsenen, çoğunluğun katıldığı spor branşlarıdır. Bunlar; atletizm, kros, badminton, basketbol, boks, cimnastik, eskrim, futbol, güreş, hentbol, judo. ka­yak, masa tenisi, voleybol, yüzme vb.

        1996-1997 öğretim yılında; küçükler, yıldızlar ve genç­ler kategorilerinde 126 grup, 63 yarı final, 38 Türkiye bi­rinciliği olmak üzere 227 organizasyon planlanmış, bu ya­rışmalara 40.000 öğrenci sporcunun katılması amaçlan­mıştır. 80 il düzeyinde 2.600 organizasyona 2.6 milyon öğ­renci sporcunun katılması amaçlanmıştır.

          Ancak: planlanan bu faaliyetlerden bir kısmı bütçe ye­tersizliği nedeniyle gerçekleştirilememiştir.

   1997-1998 öğretim yılında da yine yukarıda bahsedilen kategorilerde ve spor dallarında 80 il düzeyinde 2.800 or­ganizasyon 2.8 milyon öğrenci sporcunun katılması amaç­lanmaktadır.

          Ayrıca; 1971 yılından bu yana kurucu üyesi bulunduğu­muz Uluslararası Okul Sporları Federasyonunca düzenle­nen Dünya Okullar Şampiyonasına ülkemizde yapılan ya­rışmalar sonucunda Türkiye birincisi olan okul takımları ile iştirak edilmekte ve Dünya Şampiyonluğu, ikinciliği, üçüncülüğü gibi üstün sonuçlar elde edilmektedir.

        Tanınan imkânlar dahilinde ilk ve ortaöğretim kurumla­rında eğitim ve öğrenim gören çocuk ve gence beden eği­timi ve spor hizmeti sunulmakta, daha fazla çocuk ve gen­cin katılması için gerekli tedbirlerin alınmasına çalışılmak­tadır.

         2. İlköğretim kurumlarında görev yapan beden eğitimi öğretmenleri. Bakanlığımız Hizmet içi Eğitim Dairesi Baş­kanlığı ile koordine sağlayarak tekamül kurslarına tabi tu­tulmakta bu hususta Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile de koordine ve iş birliği yapılmaktadır. Ay­rıca, sınıf öğretmenleri Hizmet içi Eğitim Dairesi Başkanlığınca iş birliği yapılarak beden eğitimi öğretmenliği formasyonluk kurslarına tabu tutulmaktadırlar.

    3.Bugün okullarımızda Okul Spor Kolları Yönetmeliği esaslarına uygun olarak Okul Spor Kollan oluşmakta okul içindeki (sınıflar arası) faaliyetler bu kollar tarafından yeri­ne getirilmektedir. İl içerisindeki okullar arası faaliyetler ise yine bu yönetmelik gereği oluşturulan il lig heyetlerince yerine getirilmektedir. İller arası, grup. yarı final ve fi­nal (Türkiye Birinciliği) yarışmaları ile Bakanlığımız Okuliçi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Dairesi Başkanlığınca yerine getirilmektedir. Bu faaliyetler planlanırken Başba­kanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve ilgili birimle­ri ile tesis, malzeme, personel, hakem, mevzuat konuların­da gerekli koordine sağlanmaktadır.

       Okullardaki Okul Spor Kollarının okul spor kulübü ha­line dönüştürülerek federe bir spor kulübü olmasının sağ­lanabilmesi için Okul Spor Kolları Yönetmeliğinin Okul Spor Kulübü Yönetmeliği haline dönüştürülebilmesi için; Gençlik ve Spor Kulüpleri Kuruluş Yönetmeliğinin Der­nekler Yasası kapsamından çıkarılması gerekmektedir. Bu hususta Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü­nün görev alanına girmektedir. Bu konuda ilgili birim ile yazışmalar devam etmektedir.

4.  4.   Okul spor yarışmalarında (yurtiçi ve yurtdışı) üstün başarılı olan okul takımları, yöneticileri, çalıştırıcıları, sporcu öğrenciler Bakanlığımızca çıkarılan "Ödül ve Di­siplin Yönergesi" hükümlerine göre ödüllendirilmektedir­ler.

5.  5.  Okullarımızda açık ve kapalı spor tesislerinin hizme­te sunulması bu tesislerin ihtiyaç duyduğu spor araç ve ge­recinin temin edilmesi ayrıca okulların ihtiyacı olan spor malzemelerinin temini hizmetine gidilmektedir.

6.   Beden eğitimi öğretmenlerine serbest giriş kartı verilmesi hususunda Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce mutabakat sağlanmış olup. bu husus 23 Ekim 1997 günü yapılan protokolde de yer almıştır.

7.        Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Eğitimi Dairesi Başkanlığınca açılacak hakemlik, monitörlük. Antrenörlük. Spor Yöneticiliği. Spor Eğiticiliği kurs­larına beden eğitimi öğretmenlerinin katılması için her tür­lü katkı sağlanmaktadır.

Derneğinizin gençlik ve sporun gelişmesine, daha fazla çocuk ve gencin spor yapmasına yönelik görüş ve önerileri Bakanlığımızın bu konudaki çalışmalarına ışık tutacaktır. Önerileriniz Bakanlığımızın bu konudaki ilgili birimlerin­ce değerlendirilecek, yapılacak çalışmalarda görüş ve önerilerinize başvurulacaktır.

Derneğinizin gençlik ve sporun gelişmesindeki kat­kılarından dolayı emeği geçenlere teşekkür eder. başarılı çalışmalarının devamını dilerim.

 

 Yayına Hazırlayan : Deniz Engin GÜRSES