GENÇ YÜRÜYÜŞCÜLERDE ANTRENMAN YÜKLENMESİ

 

A.Fruktov/a. Poljakov/G. Korolson/S. Malachov              Çevirici:Tancu Bağırgan

 

  ABTD   10 SF.  5-7’den süren

 

        VERİM ANTRENMANI(17-20 YAŞ)

          Bütün grupların planlaması için sayı 10’daki çizelge 1!e bakınız.

         HAZIRLIK DÖNEMİ

         26 hafta sürer.Genel hazırlayıcı dönem :10 haftadır.2 aylık çevrimde oluşur. (Mezosiklus) Bu çevrimlerin 1 giriş, 1temel mezosiklus biçimindedir. Bu dönemin amacı kurumsal bilgiyi arttırmak ve organizmanın fizyolojik yapısı  geliştirmektedir. Antrenman biçimleri olarak koşu, yürüme, yüzme kullanılır.

        Özel hazırlayıcı dönem:16 haftadan oluşur.3 temel mikrosiklus özelliğinde yapılaştırılır. Bu  dönemin amacı genel kondisyon düzeyinin  üzerine özel kondisyonu oluşturmaktadır. Bu dönemde genel kondisyon el hazırlık düşürülerek 16 hafta boyunca aşamalı olarak yürüyüşün hızı ve mesafesi arttırılır. Burada yoğunluğun birbirine geçişimleri bir şekilde 4 aşamada arttırılmasını öneriyoruz.

      YARIŞMA DÖNEMİ:22 hafta sürer. İlk yarışma evresi (8 hafta sürer)2 yarışma döneminden oluşur. Bu dönemde kondisyon el yetiler ve moral istek üst düzeyde geliştirilir. Yürüyüş yüksek hızlarda geliştirilir. Genel geliştirici alıştırmalar ile ısınma alıştırması biçimine dönüştürülür. Özel  yürüyüş alıştırmaları ile teknik geliştirilir.

     GEÇİŞ DÖNEMİ: Yaklaşık 6 haftadır. Bu dönemin amacı yenileşmeyi sağlamaktır. Genel kondisyon alıştırmaları uygulanır ve yüklenmeler düşürülür.

     DENETLEME ÖLÇÜTLERİ: Her grup için denetleme ölçütleri çizelge 2’de verilmiştir. (Bkz. ABTD sayı 10, çizelge 2) Testler yılda 2 defa uygulanır. İlk test hazırlık döneminin başında, ikincisi de ön yarışma evresinin başında uygulanmalıdır.

     KURAMSAL HAZIRLIK: Ayda  2-3 defa kurumsal çalışma yapılmalıdır. Burada genel sorunlar sosyal, psikolojik antrenmana    ilişkin bütün sorunlar açıkça tartışılmalıdır.

     TOPARLANMA ARAÇLARI: Duş, sauna,masaj ve vitaminler bu toparlanma araçları  düzenli bir biçimde antrenman süreci boyunca kullanılmalıdır.Örneğin sauna, haftada 1-2 defa, masaj haftada 3-4 defa,vitamin alımı ise her gün yapılmalıdır.

     SAĞLIK YOKLAMASI:Yürüyüşçülerin sağlık durumları saptama ve olası  sakatlıkları  önlemek için yılda en az iki defa (güz ve ilkbaharda ) tam bir sağlık yoklaması yaptırılmalıdır.

 

Yayına Hazırlayan : Feyzullah Ethem ÖZTÜRK