DAYANIKLILIK ANTRENMANINDA BESLENMEYLE İLGİLİ ESASLAR

 

Gül TİRYAKİ                                  Deniz iNAL                                 Levent iNCE

ODTÜ Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü

 

Uygun diet uygulamalarının dayanıklılık performansı için önemli olduğu yüzyıllardır bilinmektedir. Fakat, etkili antrenman konusundaki bilgimiz genişledikçe, dietin dayanıklılık performansını etkilediği konusundaki anlayış yerleşmeye başlamıştır. Bu bölümdeki amaç, dayanıklılık sporcuları tarafından günü gününe antrenman sırasında uygulanması gereken diet rehberinin kısa bir özetini ortaya koymaktadır.

 

    Genel Diet Hakkındaki Düşünceler

 

Etkili bir antrenman ve yarış performansı için, sporcunun sağlıklı olması şarttır. Buna göre, sporcunun dieti, en azından sağlıklı bir diyet’in genel kriterlerini karşılamalıdır. Birleşmiş Milletler Senatosu'nun beslenme ve insan ihtiyaçları konularında seçtiği komitenin (5) geliştirdiği bu rehberler Tablo 1'de özetlenmiştir. Genelde, bu kriterler enerji dengesini

devam ettiren ve komplex karbonhidrat kaynaklarından zengin bir dietle (sebzeler, meyveler, tahıllar vs.)karşılanır. Günümüzde sporcularla birlikte Kuzey Amerikalıların çoğu, enerjilerinin büyük bir kısmını, kompleks karbonhidrat kaynaklarından yeterince almayarak, doyurulmuş yağ kaynaklarından (örneğin; kırmızı et, tereyağı, hayvansal ürünlerden yapılan sıvı yağlar) sağlamaktadır)(5).

 

Tablo 1: Amerika'da Diet'le ilgili Amaçlar:

 

1. Harcayabildiğin kadar çok enerji (kalori) harca. Şayet fazla kilon varsa; enerji alımını azaltıp, enerji tüketimini artırarak fazla kilodan korun.

2. Kompleks karbonhidrat ve doğal şeker tüketimini, toplam enerji alımı içinde % 28'den, % 48'e çıkar.

3. İşlenmiş şeker tüketimini, toplam enerji alımı içinde % 45'den % 104‘a indir.

4. Yağ tüketimini toplam enerji alımı içinde% 40'dan % 30'a indir.

5. Doymuş yağ tüketimini, toplam enerji alımı içinde % 10'a indir, kompleks ve basit doymuş yağ alımını dengele.

6. Kolesterol alımını 300 mg/dl'ye indir.

7. Tuz tüketimini 5 g/di'ye indirerek, sodyum alımını sınırlar

..

Dayanıklılık sporcusunun dieti belirlenirken, sağlığın temel olarak alınması önemlidir. Günümüzde bu sağlanırken, ağır dayanıklılık egzersizleriyle uğraşan sporcuların dietlerinde özellikle dikkat edilmesi gereken belirli düzenlemeleri dayanıklılık sporcularında gözlenen yüksek düzeyde günlük enerji harcamasıyla ilişkilidir. Aşağıda ağır dayanıklılık antrenmanı sırasında izlenmesi gereken diet önerileri verilmektedir.

 

Su ve Elektrolit Dengesi Korunmalidir

 

Dayanıklılık antrenmanı özellikle ısı-stres (sıcak ortamlarda) koşullarında yapıldığında aşırı terleme ve rehidrasyona neden olur (2). Dayanıklılık egzersizleri sırasında sıvı kayıplarının    10-15 litre/saat kadar büyük olduğu kaydedilmiştir. Dehidrasyon performansta azalmaya neden olduğundan ve sıcaklıktan rahatsızlık riskini artırdığında dayanıklılık sporcularının antrenmanları arasında tamamen rehidrasyon edilmesi önemlidir.Dayanıklılık sporcuları, antrenmanları arasına denk gelen saatler boyunca sistematik olarak bol miktarda sıvı alarak uygun rehidrasyonu sağlayabilirler. Elektrolit içeren sıvıların alınması önerilir. Çünkü elektrolitler dışarıdan alınan Suyun tutulmasına yardımcı olur. Dayanıklılık sporcuları vücut ağırlıklarını günü gününe ölçerek hidrasyon durumlarını izleyebilirler. Vücut ağırlığındaki ani bir düşüş hidrasyonu etkileyebilir. Ayrıca, sporcu en azından günde bir kez açık (temiz) idrar boşaltılmalıdır. Kronik olarak rengi koyu olan idrar, dehidrasyon durumunu belirtebilir.

 

     Enerji Dengesi Korunmalidir

 

Günümüzün dayanıklılık sporcuları günü gününe antrenmanları sırasında şaşılacak derecede fazla enerji harcarlar.Antrenmanda günlük kalorik enerji harcaması sıklıkla 1000–3000 kcal\gün'dür. Sporcunun dieti bu miktardaki enerji harcamasını dengeleyemediğinde, vücuttaki enerji depoları boşalabilir ve bunu kilo kaybı izler. Vücut kompozisyonu (yağ yüzdesi) uygun bir dayanıklılık sporcusundaki kilo kaybı, istenilen bir durum değildir ve sürantrenman sendromuna

neden olabilir.Bu sorunun çözümü, yiyeceklerden yeterli enerji sağlayan bir dietin uygulanmasıdır. Sporcunun antrenman planı, yeme alışkanlığını sınırlayabileceğinden, genellikle özel bir planlama yapılmasını gerektirir. Gün içinde dağılmış küçük öğünler dayanıklılık sporcularının kalorik dengeyi sürdürebilmeleri için uygundur (3). içecekler ya da katı

yiyecekler şeklinde yüksek kalorili diet desteklerinin uygulanması da ihtiyaç duyulduğunda yararlıdır..

 

    Karbonhidrat Alımı Yeterli Olmalıdır

 

Tipik Amerikalılar günlük kalorik gereksinimlerinin % 47'sinden fazlasını karbonhidratlardan sağlamaktadırlar. Halk sağlığı otoritelerinin günümüzde önerdiği miktar bunun % 58 ya da daha fazla olmasıdır (5). Dayanıklılık sporcularında karbonhidrattan sağlanan enerjiye ihtiyaçları çok fazladır. Çünkü karaciğer glikojeni ve kan glikozu formundaki karbonhidrat/ar, zorlayıcı aktiviteler sırasında enerji kaynaklarıdır. Karbonhidrattan yetersiz bir dietin alınması kas ve

karaciğer glikojenin kronik olarak boşalmasına neden olabilir. Bu durum azalmış antrenman toleransı yol açabilir ve sporcuya kronik yorgunluğa hazırlayabilir (3,5).

Günümüzde dayanıklılık sporcuların kalori gereksinimleri % 70'ini karbonhidratlardan, 15-20'sini yağlardan ve % 10-15'ini proteinlerden sağlaması önerilmektedir(3). Bunun için, sporcunun dieti tahıl, baklagiller, makarna ve ekmek gibi kompleks karbonhidrat kaynakların sık tüketilmesi üzerinde yoğunlaşmalıdır. Bazı sporcularda sıvı karbonhidrat destekleri yapılması gerekebilir.

 

     Vitamin ve Mineral Alımı Yeterli Olmalıdır

 

Vitaminler ve mineraller metabolik fonksiyonlarda can alıcı rol oynayan önemli maddelerdir. Bu nedenle dayanıklılık sporcusunun dieti günlük yüksek enerji harcamasını destekleyecek yeterlilikte, bu maddelerden almasını sağlamalıdır.Dayanıklılık sporcuları için vitamin ve minerallerin uygun şekilde alınmasındaki anahtar, kalorik denge sağlayan ve kompleks karbonhidratlardan zengin bir dietin tüketilmesidir. Kompleks karbonhidratlar formunda enerji sağlayan yiyecekler genelde mükemmel vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Vitamin ve mineral desteklemesi yetersiz beslenmenin olduğu durumlarda tedavi edici olabilmektedir (Örneğin demir eksikliği) Fakat bu gibi yetersizliklerin görülmediği sporcularda bu tür bir destekleme yapılmasının gereksiz olduğu düşünülür, çünkü yukarıda belirtilen türden dengeli bir diet uygulanması sporcunun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için yeterlidir (3).

..

  REFERANSLAR

1 Clarkson, RM. Vitamins and trace minerals. Perspectives in exerc. Sci. Sports Med. 4: 123-182.1991.

2. Maughan, R. Carbohydrate-electrolyte solutions during prolonged exercise. Perspect. exerc. Sci. Sports Med.

4:35-86,1991.

3. Sherman, w'M. and D.R. Lamb. Nutrition and prolonged exercise, Perspect. Exerc. SCI. Sports Med. 1:213-280,

1988.

4. Sherman, w'M. and E.W. magiischo. Minimizing chronic athletic fatigue among swimmenrs: special emphasis on nutrition. Sports Science Exchange 4:35,1991.

5. United States Senate Select Committee On Nutrition and Human Needs. Dietary Goals for the United States, 2nd ed. Washington, DC: U.S. Government Printing Office, 1977.

 

Yayına Hazırlayan : Sertaç YILMAZ