200 m. SPRİNT KOŞUSUNUN

ENERJİ FİZYOLOJİSİ

Çeviren- Ş. Nazan KOŞAR

GİRİŞ

Kas aktivitesinin enerji kaynağı adenosine trifosfattır (ATP). Kısa süreli kullanım için hazır halde bulunan ATP miktarı yaklaşık 1 saniyelik enerji ihtiyacını karşılamaya yeterlidir. Tekrarlı kas kontraksiyonunu gerektiren aktiviteler için ATP'nin kas içindeki diğer enerji kaynakları tarafından devamlı olarak yenilenmesi gerekir. ATP'nin yeniden sentezlendiği iki enerji sistemi bulunmaktadır. Bunlar aerobik ve anaerobik enerji sistemleridir. Anaerobik enerji sistemi iki başlık altında incelenmektedir: fosfat enerji kaynağı ve laktik asit enerji kaynağı. 200 m sprint aktivitesi her üç enerji sistemine de farklı oranda ihtiyaç duyar. Çeşitli enerji sistemlerine dayanan aktivitenin hangi enerji sistemine hangi oranda dayandığı aktivitenin sü­resine bağlı olarak hafifçe farklılık gösterir. Aktivitenin süresi ise sporcunun yaşı, yeteneği ve yarış kategorisini içeren çeşitli faktörlere bağlıdır. Buna örnek olarak elit olmayan bir bayan sporcunun 24.50 saniyede tamamladığı mesafeyi üst düzey bir bayan sporcunun 22.00 saniyede tamamladığını düşünürsek, bu yaklaşık %10'luk zaman farkı veya 18-20 m' lik mesafe farkını yansıtır. Ancak genel bir kural olarak, 200 m sprint aktivitesi için enerji kaynakları aşağıdaki gibi tahmin edilmektedir. Fosfat %30, laktik asit %60 ve aerobik %10.

ANAEROBİK ENERJİ SİSTEMİ - KREATİN - FOSFAT (CP)

Bu enerji sistemi oksijene ihtiyaç duymaz ve kastaki fosfat ve amino asitlerden elde edilir. ATP'nin sentezlenmesinde kullanılan enerjiyi üretmesi için metabolize edilmesi gereklidir. Bu şekilde fosfokreatin kas içinde hazır bulunan ATP'yi tamamlar ve yaklaşık 5-10 saniyelik maksimal efora olanak sağlar. Bu süre 200 m sprintinin 3/4'üne eşittir. Bu nedenle bu enerji sistemi bir yarışa iyi başlamak için patlayıcı başlangıç ve devamlıliğın gerekli olduğu aktivitelerde sprinter için son derece önemli bir enerji kaynağıdır.

CP enerji sistemi yaklaşık 2-3 dk. içinde tamamen yenilenebilir.

ATP/CP sisteminin geliştirilmesi amacıyla uygulanabilecek bir antrenman seansı şöyle olabilir:

Isınma                   : 15 dk. jog

          15-20 dk bütün vücudu içeren erdirme.

Driller : Plyometrik egzersizler.

Set                   : 12x50 m sprint çalışmaları, 3 dk koşuya devam.

           12x5 sn tepe koşusu, 3 dk koşuya devam.

          6x20 m blok üzerinden başlangıç, 2 dk koşuya devam.

Soğuma            : Bütün vücudu içeren gerdirme ve hafif tempoda koşu.

ANAEROBİK ENERJİ SİSTEMİ-LAKTİK

Bu enerji sistemi oksijene ihtiyaç duymaz ve aktif kaslarda depolanan karbonhidratları kullanır. Anaerobik aktiviteye devam edildiğinde ve CP sisteminin sağlayabileceğinden daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulduğunda çalışan kaslar laktik asit salgılar. Bu laktik asit daha sonra ATP üretilmesi için metabolize edilir ve böylece 60 saniye kadar süren aktivitelerde oksijene ihtiyaç duyulmadan maksimal enerji çıkışı elde edilmesi sağlanır.

Bu tür maksimal eforların devam ettirilmesi ATP üretimi için metabolize edilebilecek miktardan daha fazla laktik asit üretilmesine neden olur ve bu laktik asit birikimiyle sonuçlanarak sporcunun kısa sürede yorulmasına neden olur. Bu da bu tür aktivitelerin sonlandırılmasıyla sonuçlanır.

Sporcu bu aşamaya geldiğinde daha fazla maksimal aktivite yapılmasına olanak sağlanması için laktik asitin sistemden uzaklaştırılması, sporcu tamamen dinleniyorsa yaklaşık 1 saat sürer, sporcu hafif fiziksel aktivitelere (maksimal egzersiz şiddetinin °i°40-50'si şiddetinde) devam ederse bu süre kısaltılabilir.

Başarılı bir sprint aktivitesi için laktik enerji sistemi önemli bir enerjf kaynağıdır. Çünkü bu sistemin sağladığı enerji, CP depoları tamamen tükendikten sonra genellikle yaklaşık 60 m daha aktivitenin devam ettirilmesine olarıak sağlar.

Bu.nedenle laktik enerji sisteminin iyi antrene edilmesi son derece önemlidir. Çünkü 200 m sprintinin orta 100 m'lik mesafesinde güçlü adım atılması için ihtiyaç duyulan enerjinin büyük bir kısmını sağlamaktadır. Bu devrede sporcu ilk 50 m'de kazandığı hızı korumaya veya geliştirmeye çalışmaktadır. Bu sporcunun, adım tekniğinin tekrar uygulandığı gövdenin hafif önde tutulması için ihtiyaç duyulan momentumu kazanmasını sağlar.

ATP/ laktik sisteminin geliştirilmesi amacıyla uygulanabilecek bir antrenman seansı şöyle olabilir:                   .

Isınma : 15 dk jog, 15-20 dk bütün vücudu içeren gerdirme

Driller    : yüksek diz çekme, bacaklar açık skipping, kanguru egzersizleri. Hepsi 4x30 m.

Set : Tempo koşusu. 4 x 120 m. ilk metreler yarışma hızında, 10 dk ara ile.

Sürat Dayanıklılığı : 10x80 m. %90 şiddetle ve 3 dk dinlenme periyotları ile

Soğuma : Bütün vücudu içeren gerdirme ve hafif tempoda koşu.

AEROBİK ENERJİ SİSTEMİ

Bu enerji sistemi, kaslarda depolanan yağ, protein ve glikojenlerin stimule edilmesi için kaslara bol miktarda oksijen sağlanmasırıı gerektirir.

Glikojen karbonhidratların (pirinç, makarna, ekmek, patates, muz) kas ve karaciğerde depolanmış şeklidir. Yağ depoları ise yağlar, kızarmış yiyecekler, şeker ve çikolata şeklinde vücuda alınmışlardır. Protein hayvansal besinlerin (yumurta, et, balık, süt ürünleri ve tavuk) yanı sıra sebzelerde (tahıl ürünleri, fasulye ve bezelyede bulunur).

Oksijeni enerji sisteminde kullanma kapasitesi ne kadar yüksekse yüksek düzeyde uzun süreli egzersizlere devanı etme kapasitesi de o kadar fazladır. Enerji üretmek amacıyla vücudun kullanabileceği maksimal oksijen miktarı, "maksimal oksijen tüketimi" olarak bilinir. Yüksek maksimal oksijen tüketimi (V02 maks.) dayanıklılık sporcuları için son derece önemli olmakla beraber yüksek düzeyde aerobik olarak aktiviteye devam etme kapasitesi 204 m / 300 m sprinterleri için de son derece önemlidir.

Bunun nedeni şudur: Sprinter dominant olarak CP ve laktik enerji kaynaklarına dayanmakla beraber, yüksek egzersiz şiddetine aerobik olarak devam edebüen sporcunun anaerobik eşik düzeyi (laktik asitin birikmeye başladığı egzersiz şiddeti) daha yüksek olacaktır. Ve aktivite sırasında anaerobik eşik düzeyi yüksek olan sporcuda kanda yorgunluk oluşumuna neden olacak düzeyde laktik asitin biriktiği an gecikerek, yorgunluk başlamadan önce daha fazla iş çıktısı elde edilmesi sağlanır. Böylece daha uzun süreli sprint aktivitelerinin sonunda süratin devam etmesine olanak sağlar.

Aerobik sistemin geliştirilmesi amacıyla uygulanabilecek bir antrenman seansı:

Isınma    : 15 dk jog.

                              15 - 20 dk bütün vücudu içeren gerdirme.

Driller             : Teknik ve adım drilleri. Yüksek diz çekme.

Set             : 5 x 400 m tekrarlar (%70 şiddet) 5 dk hafif koşu.

                          5 x 100 m tekrarlar (%80 şiddet),

5 dk hafif koşu.

Soğuma                   : Bütün vücudu içeren gerdirme ve hafif tempoda koşu.

 

 

Yayına Hazırlayan : Ersin ÖZDURAK