ALİ     POLAT

 

İstanbul Enternational atletizm bayramında1500 m. Koşusu. (Rıza Maksut İŞMAN, Ali POLAT, Cihat TUNCAY, Necati AN) 30. 09. 1945. (Ali POLAT’ın arşivinden)

 

           FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ YÜKSEK DİVAN KURULU ÜYESİ

            VE

            ULUSLAR ARASI İZCİ LİDERİ EĞİTİMCİSİ

 

            25.HAZİRAN.1925 DE AZERBAYCAN’IN BAŞKENTİ BAKÜ DE DOĞDU.KÜÇÜK YAŞTA AİLESİ İLE BİRLİKTE İSTANBULA GELİP KADIKÖY MODA SEMTİNE YERLEŞTİ. SPORLA KADIKÖY MÜHÜRDARDA Kİ RIZAPAŞA  ÇAYIRINDA TANIŞTI.ORADA FUTBOL OYNADI,ZAĞAROFTA YÜZDÜ, 1935 YILINDA İSTANBUL KADIKÖY FENERBAHÇE STADINDA YAPILAN BALKAN ATLETİZM OYUNLARINDAN ESİNLENEREK KENDİNİ ATLETİZME VERDİ VE ARKADAŞLARI İLE BİRLİKTE RIZAPAŞA ÇAYIRINDA HAZIRLADIKLARI 200 METRELİK VE 4 KULVARLI TOPRAK PİSTTE ATLETİZM YAPTI.8.NCİ VE 41.Cİ İLKOKULLARINDA OKUDU 1937 DE  MEZUN OLDU. İKİ YILLIK BİR ARADAN SONRA KADIKÖY 3.CÜ ORTAOKULUNDA TAHSİLİNE DEVAM ETTİ.VE O YIL TAM ANLAMI İLE KENDİNİ FENERBAHÇE ATLETİZM CAMİASININ İÇİNDE BULDU.BUARADA RIZAPAŞA VE ÇAMLICASPORDA TOP KOŞTURDU.

            İZCİLİĞE BU OKULDA BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİ BURHAN

SÜMERSAN VE SELİM DURU LİDERLERİN TEŞVİKİ İLE BAŞLADI”1939”

            ORTAOKULDAN 1942 DE MEZUN OLDU.1942-1946 YILLARI ARASINDA HAYDARPAŞA LİSESİ ATLETİZM TAKIMINA GİRDI VE 4 YIL BOYUNCA OKUL ADINA SAYISIZ İSTANBULVE TÜRKİYE BİRİNCİLİKLERİNİN SAHİBİ. AYNİ ZAMANDA FENERBAHÇE ATLETİZM TAKIMININ DEĞİŞMEZ ELEMANI VE FENERBAHÇE KULÜBÜNÜN KAZANDIĞI ŞAMPİYONLUKLARINDA PAY SAHİBİ OLDU.

 İZCİLİĞİN FELSEFESİNİ  HAYDARPAŞA LİSESİNİN DEĞERLİ   BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİ VE İZCİ LİDERLERİ APTİ ATAMER-VELİ GEMİCİ-SELİM DURU VE TEVFİK TİRYAKİOĞLU’NDAN ALDI VE İZCİLİĞİ YUDUM YUDUM İÇEREK YAŞADI.BU ARADA ANKARADA Kİ CUMHURİYET BAYRAMI  KUTLAMALARINA KATILDI.

            1946-1947 DE  LİSE TAHSİLİNE BEYOĞLU ERKEK LİSESİNDE DEVAM ETTİ.İZCİLİĞİ DÖNEMİNDE SAYISIZ KAMPLARA KATILDI.

1948 DE BU OKULDAN FELSEFE’DEN BELGE ALDI,1949 DA AYNİ OKULDAN GİRDİĞİ SINAVLARDA BAŞARI SAĞLIYARAK MEZUN OLDU.

            1949 DA ANKARADA GAZİ EĞİTİM ENSTİTÜSÜNDEN AYRILARAK YENİ KURULAN  YÜKSEK BEDEN EĞİTİMİ ENSTİTÜSÜ NE EN YÜKSEK PUANI ALARAK GİRDİ.

            ENSTİTÜNÜN İLK OĞRENİM YILINDA ANKARADA AÇILAN  LİDERLİK KURSLARINA KATILIP,ÖNCE BAŞKURT,SONRA OYMAKBAŞI SERTİFİKA-

LARINI  ALARAK LİDERLİĞE  İLK ADIMINI ATTI.(1950)ENSTİTÜDE DEĞERLİ BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ VE İZCİ LİDERİ EĞİTİMCİLERİ  GEREK MEHMET ARKAN, GEREKSE CEVDET ARUN ÖĞRETMENLERİNDEN ALDIĞI BİLGİLERLE KENDİNİ GELİŞTİRDİ

            1952 DE BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ OLARAK RİZE İLİ ÇAYELİORTA

OKULUNA ATANDI.KURDUĞU KARADENİZ İZCİ OYMAĞI İLE İZCİLİĞİ RİZE VE HAVALİSİNE OYMAĞI İLE BİRLİKTE  RİZE İL MERKEZİ,PAZAR İLÇESİ VE TRABZON OF ‘A YAPTIĞI GEZİLERLE TANITTI.

            RİZE DE LİDERLİK TEMEL KURSU AÇTI. MİLLİ EĞİTİM BAKANLARINDAN MERHUM AVNİ AKYOL’DA BU KURSTA İZCİLİK EĞİTİMİ GÖRDÜ,VE LTK SERTİFİKASI SAHİBİ OLDU.

            1953 54-55 DE ÇAYELİ SPOR FORMASI ALTINDA RİZE AMATÖR LİĞ DE FUTBOL OYNADI-

            RİZEDE KEMAL HALİMİN AÇTIĞI FUTBOL HAKEM KURSUNA KATILDI VE ATLETİZM HAKEMLİĞİNİN YANINA  FUTBOL HAKEMLİĞİNİ EKLEDİ.RIZE DEN SONRA YEDEK SUBAYLIĞI ESNASINDA ERZURUM DA IX.KOR.27.TÜMENDE SPOR SUBAYLIĞI YAPTIASKERLİKTEN TERHİSİNDEN SONRA  ELAZIĞ/BASKİL,ZONGULDAK-KOZLU ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜNÜ BALIKESİR/BANDIRMA ORTAOKUL  VE ANKARA ÖMER SEYFETTİN LİSESİ İLE NAMIKKEMAL ORTAOKULUNDA BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİKLERİNİN YANI SIRA FUTBOL- ELTOPU-BASKETBOL-VOLEYBOL-ATLETİZM-YÜZME DALLARINDA HAKEMLİK YAPTI.

             1984 DE ANKARA NAMIKKEMAL ORTAOKULU BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİĞİNDEN EMEKLİ OLUP İSTANBULA DÖNÜNCE TÜRKİYEDE İLK KEZ AÇILAN BİLEK GÜREŞİ HAKEM KURSUNA KATILDI.BU DALDA DA BÖLGE VE TÜRKİYE BİRİNCİLİKLERİNDE GÖREV ALDI

            1954 DE İZMİR –BUCA  İZCİLİK EĞİTİM MERKEZİNDE  BAŞ İZCİ MEH- MET ARKAN İLE YUNANİSTAN BAŞ İZCİSİ MR.MACRİDES TARAFINDAN

YÖNETİLEN VE TÜRKİYEDE İLK DEFA AÇILAN  1. WOOD-BADGE KURSUNDA  TEORİK VE PRATİK SÜZGEÇLERDEN GEÇEREK  KAMPÇI LİDER “2 TAH-

TA İŞARETİNİ ALDI.

            1967 YILINDA  GİLWELL PARC  ŞEFİ VE LİDER YETİŞTİRİCİLERİ  DİREKTÖRÜ JOHN  THURMAN  İLE  İRAN  İZCİLİK “PİŞAHENGİ” TEŞKİLATI BAŞKANI  DR.BANAİ ‘NİN TAHRAN –MANZERİEH TESİSLERİNDE YÜRÜTTÜKLERİ KURSTAN  .ÜÇ TAHTA  İŞARETİ İLE BİRLİKTE  ASİSTANLIK SERTİFİKASI ALMAYA HAK KAZANDI.

            SON OLARAL 1968 YILINDA  LONDRA GİLWELL  PARC TA  JOHN THURMAN’IN  YÖNETTİĞİ  KURSTAN MEZUN OLDU VE ULUSLAR ARASI  İZCİ LİDER EĞİTİMCİSİ  ÜNVANI İLE BİRLİKTE  4 TAHTA İŞARETİNİ TAKMAYA HAK KAZANDI.

            HALEN TÜRKİYENİN EN ESKİ VE FAAL İZCİ LİDERİ OLUP 1939  YILINDAN BERİ İZCİLİĞE GÖNÜL VERMİŞ  MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İZCİLİK  DAİRESİ BAŞKANLIĞINCA VERİLEN HER TÜRLÜ ETKİNLİKLERDE YER ALMIŞ,KAMP VE KURS MÜDÜRLÜKLERİNDE BULUNMUŞ VE HALEN BULUNMAKTA OLAN ALİ POLAT EVLİ OLUP BİRİ KIZ “MİMAR”,İKİSİ ERKEK “DOKTOR VE İŞ ADAMI” ÜÇ EVLAT SAHİBİDİR.

            SPORTİF HAYATI  YİNE İZCİLİK GİBİ 1935 YILINDA İSTANBUL FENERBAHÇE STADINDA YAPILAN BALKAN ATLETİZM OYUNLARI İLE BAŞLAR.O YIL ATLETİZMDEN ETKİLENEN ALİ POLAT KADIKÖY MÜHÜRDARDA BULUNAN VE TÜRK SPORUNA SAYISIZ SPORCULAR YETİŞTİREN RIZAPAŞA ÇAYIRINDA ARKADAŞLARI İLE BİRLİKTE 200 METRELİK  OVAL BİR  ATLETİZM PİSTİ ÇİZER VE BURHAN ETİLER-BADİ NEJAT- VE DİĞER ARDAŞLARI İLE YARIŞMALAR YAPAR.KADIKÖY III.CÜ ORTAOKULDA  BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ  BURHAN SÜMERSANIN TEŞVİKİ İLE ÖNCE OKULLARASI YARIŞMALARA KATILIR,HAYDARPAŞA LİSESİNDE ÇALIŞM ALARININ SEMERESİNİ GÖRÜR OKUL TAKIMINA SEÇİLİR,OKULLARARASI YARIŞMALARA,HALKEVLERİNİN TERTİPLEDİĞİ SOKAK KOŞULARINA KATILIR.HEMEN HEMEN GİRDİĞİ YARIŞMALARDA HEP İLK ÜÇ DERECEDEN BİRİNE SAHİP OLUR.GEREK HAYDARPAŞA LİSESİ GEREKSE FENERBAHÇE ADINA KATIDIĞI YARIŞMALARDA  BİRİNCİLİKLER VE TAKIM HALİNDE KUPALAR  KAZANDIRDI.İSTANBUL-ANKARA VE İZMİRDE YAPILAN ENTERNASYONAL   YARIŞMALARDA  BİRİNCİLİK-İKİNCİLİK VE ÜÇÜNCÜLÜKLER KAZANDI.MİLLİ TAKIMA SEÇİLDI, 4 DEFA MİLLİ FORMAYI GİYDİ.KULÜPLER ARASI-İSTANBUL VE TÜRKİYE LİSELER ARASI ATLETİZM BİRİNCİLİKLERİNDE  SAYISIZ ISTANBUL VE TÜRKİYE ŞAMPİYONLUKLARINA SAHİP OLDU BU ARADA 1948 ATATÜRK KOŞUSUNUN ŞAMPİYONLUĞUNU DA  BAŞARILARININ YANINA KOYDU.

            1949 DA İSTANBUL BEYOĞLU LİSESİNİ DIŞARIDAN  BİTİRİP MEZUN OLUNCA SOLUĞU ANKARA YÜKSEK BEDEN EĞİTİMİ ENSTİTÜSÜNDE ALDI.GİRİŞ SINAVLARINDA EN YÜKSEK PUANI  TUTTURARAK  BİRNCİ SINIF ÖĞRENCİSİ OLUR.BU OKULDA GEÇİRDİĞİ 3 YIL BOYUNCA  HEM YARIŞMA HAFTALARI  İSTANBULA GELİP  KULÜBÜ FENERBAHÇE ADINA YARIŞMALA RA KATILIR VE HEM DE ANKARADA ÜNİVERSİTELER ARASI MÜSABAKA- LARDA OKULUNU TEMSİL EDER.1951 ÜNİVERSİTELER ARASI ATATÜRK KOŞUSUNU KAZANIR

            1952 DE MEZUN OLUR.RİZE ÇAYELİ ORTAOKULUNDA  ÇOCUKLARA ATLETİZMİ SEVDİRİR.YARIŞMALAR TERTİP EDER.1955 DE ASKERE GİDER ERZURUMDA PİYADE ASTEĞMENİ OLARAK  3.ORDU-9.KOR.29.TÜMEN SPOR SUBAYI OLARAK GÖREV YAPARKEN KURDUĞU KROS TAKIMI İLE KOLORDUYA  BİRİNCİLİKLER KAZANDIRIR.

            ANKARA NAMIK KEMAL ORTAOKULUNDAN EMEKLİ OLAN ALİ POLAT FUTBOL-BASKETBOL-VOLEYBOL YÜZME VE ELTOPUNDA MİLLİ,

BİLEK GÜREŞİ VE ATLETİZM DE BAŞ HAKEMLİK  LİSANSLARINA SAHİP OLUP HALEN  ATLETİZMDE ULUSLAR ARASI HAKEM OLARAK GÖREV YAP-

MAKTADIR.

            ALİ POLAT, EVLİ OLUP, BİRİ KIZ “MİMAR  OYA”-İKİSİ ERKEK “DR.UĞUR-İŞ ADAMI ALP” ÜÇ ÇOCUK BABASIDIR

 

Kaynak : Kendi Yazısı

Ali POLAT bir açılış merasiminde (A.POLAT arşivi)

 

22 Mayıs 1946 Türkiye Liseler Şampiyonası 1500 metreyi bitirirken 4:19.9 (A.POLAT arşivi)

 

11 Mayıs 1947 önde Ali POLAT bir yarışmada (A.POLAT arşivi)

 

Önde Ali Polat Bir yarışmada (A.POLAT arşivi)

 

 

1948 Ali POLAT şişli -Taksim tranvayıyla antrenmanda yarışırken

 

11-09-1949 Doğu Akdeniz Şampiyonası 3000 Engel çıkışı İnönü Stadı Soldan: Ali POLAT- Mustafa ÖZCAN- Ekrem KOÇAK (A.Polat arşivi)

1950 İnönü stadı 1500 metre yarışması önden arkaya Cahit ÖNEL- Rıza Maksut İŞMAN- Ali POLAT- ??????(A.Polat arşivi)

 

Şevki KORU yarış bitirirken solda Ali POLAT Neriman TEKİL kronometre tutuyor (A.Polat arşivi)

14 - 15 Temmuz 1977 Cezayir –Türkiye –Libya üçlü yarışmalar olimpiyat köyü antrenman sahası ayakta soldan:  Cengiz GÖKÇAY - Yusuf SÖĞÜTLÜ- Libyalı atlet- Turhan KAHRAMAN- Tayfun ESMER –Ercan ERDEM- Erol ŞİŞKO – İbrahim KOBAL- Recep KALENDER- Selim ERGUN-Osman Nuri KARABIYIK –Hüseyin ŞARBAY-Fazıl ÜSTÜNEL-Ömer ŞAKAR – Fikret ÜSTÜNSOY – Ali POLAT dizüstü duranlar soldan: Doğan AYKAÇ – Mehmet TERZİ -Güner GÜNGÖR- Mesih DURANAY- Erol KAPLAN –Uğur SEL- Mahir BAŞOĞLU oturanlar soldan İsmet ŞENGÜL -??????? – Önder TOKER- Muammer YARGÜLÜ- Mehmet TÜMKAN – Ali AYDIN –İlhan AĞIRBAŞ – Tayfun DEMİRALAY- Bülent SAYGAN (A. POLAT arşivi)

Solda Ali POLAT Jerfi FIRATLI ile beraber (A. POLAT arşivi)

 

Ali POLAT Öğretmenlik yıllarında (A. POLAT arşivi)

 

(N. Tekil arşivi)

(N. Tekil arşivi)