1906
22 Nisan-2 Mayıs 1906
Ara Olimpiyadlar ATİNA
Açılışı
Yapan: Kral I.George
Katılan Ülke
Sayısı: 20
Katılan
Sporcu Sayısı: 884(877 erkek- 7
bayan)
En Çok Madalya Kazananlar
Louis Richardet (İsviçre-Atıcılık 3A
3G)
Martin Sheridan (ABD-Atletizm 2A
3G)
Konrad St Aheli (İsviçre-Atıcılık 2A
2G 1B)
Leon Moreaux (Fransa-Atıcılık 2A
1G 2B)
Jean Reich (İsviçre-Atıcılık 1A
1G 3B)
Guldbrand Scatteboe (Norveç-Atıcılık 3A
1G)
Gustav Casmir (Almanya-Eskrim 2A
2G)
Eric Leming (İsveç-Atletizm 1A 3B)
Enrico Bruna (İtalya-Kürek 3A)
Giorgio Cesana (İtalya-Kürek 3A)
Max Decugis (Fransa-Tenis 3A)
YIL’IN OLAYLARI
Hicaz demiryolu’nun kendi etki sahalarına gireceğini bilen İngiltere 1517’den beri Osmanlı sınırları içerisinde bulunan Sinai yöresinin yönetiminde söz hakkı isteyerek Bab-ı Ali’yi sıkıştırmaya başladı.ABD’nin Pasifik sahilindeki San Francisco kentinin deprem ve ardından çıkan yangınla büyük hasar görmesi yatırım ve sigorta sahalarında paralarını bağlamış Londralı bankerleri de sarstı ve ilk kez yöresel bir olay dünya kapitalist sistemini etkiledi. Almanya’nın güçlenmesi karşısında İngiliz ve Fransız Hükümetleri karşılıklı yardım sorunlarına el attılar.
Finlandiya’da vergisini ödeyen kadın-erkek 24 yaş üstü tüm
vatandaşlara oy varma hakkı tanındı. Duma adıyla bilinen Rus Parlamentosu tüm
vatandaşların oyu ile seçildi ve bazı milletvekilleri Duma’yı boykot ettiler,
halkı isyana çağıran birçok milletvekili Finlandiya’ya kaçarken, Duma’da iki
buçuk ay sonra kapatıldı. İngiltere’nin açık denizlerdeki egemenliği rakip
olacak bir kararla Alman Hükümeti Kiel Kanalı’nın daha büyük savaş gemilerinin
geçebilmesi için genişletilmesine karar verdi. İran’da ihtilal oldu
isyancıların birçoğu İngiliz büyükelçiliğine sığındı ve şah’ı meclis kurmaya
zorladılar. Kabul edilen bir Anayasa’yı imzalayan Şah ertesi gün öldü. Bu arada
İngiltere Fransa ve İtalya bir taraftan Habeşistan’ın bağımsızlığını korumak
konusunda anlaşırken diğer taraftan ülkeyi kendi etki alanları bakımından
böldüler
Olimpiyadlar’da çöküşün startını gören Coubertin için yapılacak iş ,1908’den önce bir çıkış noktası bulmak ve Oyunlar’ın geleceğini kurtarmaktı. Bu arada,daha önce 1908 için aday olabileceklerini bildirmiş Berlin, Milano ve Roma da,St.Louis’deki olayları duyunca adaylıklarını askıya alabilirlerdi.
Coubertin,Olimpiyadlar’ın zedelenen imajının yerine oturtulması için,elindeki “Atina” kozunu oynama kararını vermiş olmalı ki,hemen Yunanlılarla temasa geçti.Yunan hükümeti 1896 Olimpiyadları’nın başarısını gördükten sonra,Oyunlar’ın her dört yılda bir Atina’da yapılmasını istemişti. Olimpiyadlar’a daha uluslar arası bir kişilik vermek isteyen ve organizasyonun mali yükünün tek bir kent tarafından üstlenemeyecek düzeye geleceğini düşünen Coubertin,bu teklifleri kabul etmemişti. Bunun üzerine Yunanlılar,hiç olmazsa,Olimpiyadlar arasında ve gene dört yılda bir yapılacak organizasyona aday olduklarını söylemişlerdi. Buna da,Olimpiyadlar’ın etkisini azaltır diyerek yanaşmayan Coubertin, Atina’ya bu sefer bir yakınlık göstermek gerektiğini anlamıştı.
Kurt bir işadamı ve çok deneyimli bir diplomat kadar kozlarını iyi oynamasını artık öğrenen Coubertin,Yunan hükümetine teklifini yolladı ve 1906’da Olimpiyad adı ile yakınlığı olabilecek bir organizasyonun Atina’da yapılabileceğini bildirdi. Teklif hemen kabul edildi ve 22 Nisan’da Kral’ın resmen açtığı ve 20 ülkeden 884 sporcunun katılarak tarihe “Ara Olimpiyadlar” diye geçen organizasyon 2 Mayıs’a kadar süren kısa bir devreyi kapsadı.
Atletlerin stadyumdaki çok yumuşak pistten ve yüzücülerin Pire Koyu’nun soğuk sularından şikayetçi olmalarına rağmen organizasyon iyi oldu,bazı heyecanlı yarışmalar seyredildi ve Coubertin de biraz rahat nefes alabildi.Olimpiyad kavramı yeniden yeşermişti.
Oyunlar bir düzene oturdu.Resmi açılış töreninde sporcular,kendi ülke bayraklarının arasında yürüdüler. Amerika ilk kez olarak kendi seçtiği bir milli takımla katıldı.
Organizasyon komitesi,sporcuların ülkeleri ve bulundukları kent adına katılabileceklerini bildirmişti. Bu nedenle de,İzmir ve Selanik’ten katılan iki futbol takımını oluşturan sporcuların kimlikleri de ilginç bir durum yarattı.O tarihlerde Osmanlı egemenliğinde olan Selanik’ten gelen sporcular Yunanlı sayılırken,futbol takımı ,Thessaloniki Music Club adı ile Oyunlar’a katıldı. Diğer taraftan,anavatan toprağı olan İzmir’den katılan futbol takımı ise, biri hariç tümüyle ,o kentte oturan yabancılardan oluşmuştu.
IOC,bu organizasyonu bir Olimpiyad olarak kabul etmese de biraz çekimser kaldı ve sonunda resmi bir Olimpiyad olmadığını açıkladı. Ve ilk kez,Türkiye adına bir sporcu Olimpiyad tarihinde yer aldı.
En Çok Madalya Kazanan 10 Ülke :
A G B
Fransa 15 9 16
Amerika 12 6 6
Yunanistan 8 13 12
İngiltere 8 11 5
İtalya 7 6 3
Almanya 4 6 5
İsviçre 4 3 1
Avusturya 3 3 3
Danimarka 3 2 1
İsveç 2 5 7
Yayına Hazırlayan : Cüneyt TANER - Samet YILMAZ