Çocuk ve Eğitim

 

Ertuğrul GÜNIŞIK

M.Ü. Emekli Öğretim Görevlisi

 

Demokratik Eğitim ve sorumlu Kurum: İLKOKUL

            Geniş ve yalın bir tanımlama eğitim milli toplumun ön gördüğü amaçlar doğrultusunda, toplumun değerli ve dinamik öz varlığı olan çocukta, olumlu alışkanlık, davranış, bilgi ve beceriler kazanmış kişilik geliştirme sürecidir. Çocuk, soya çekimin genetik ve biyolojik mirası ile sınırlı bir yaratıktır. Onun doğasının koyduğu bu sınırlı potansiyel çocuğun optimal gelişiminde bireysel farklılıklara neden olmaktır. Diğer bir anlatımda, çocuğun ana ve babadan aldığı biyolojik ve genetik mirası onun bedensel, zihinsel ve ruhsal bütünü olan karakter ve kişilik gelişimini de sınırlamaktadır. Bu sınırlı potansiyele rağmen, eğitim çocuğun doğal ve vazgeçilmez anayasal hakkıdır. Çağdaş anlamda, iki binli yılların eşiğinde ve karmaşık teknolojik bir çağa, mutlu, doygun ve yararlı uyum sağlamda, çocuğa güvence sağlayan tek yol eğitimdir. Sınırlı gelişim düzeyinde, çocuk eğitilme hakkının bilincinde değildir. Çocuğu temel hakları hakkında bilinçlendiren dinamik güç eğitimdir.

 

            Bunun en gerçek örneği, çevre kirliliği hakkında, henüz okul çağındaki çocukların yetkili kişi ve organları harekete geçirmek için yapmış oldukları bilinçli ve özverili girişimlerdir. Doğa sömürüsüne karşı başlatılan bu bilinçli tepki eğitsel bir anlam içermektedir. Bu örnekte, açık ve seçik görüldüğü gibi, eğitim, çocukta olumlu ve bilinçli tepkiler oluşturma sürecidir. Doğanın ve ülkelerin geleceğe yönelik, minik ve sempatik yavrularımızdan gelen bu bilinçli ve olumlu tepki eğitim potasının değerli bir ürünüdür. Diğer yalın bir anlatımla, çocukları doğa sömürüsüne ve çevrenin korunmasına karşı harekete geçiren bu dinamik, bilinçli ve olumlu tepki çocukların eğitilmişliğinden kaynaklanmaktadır. O halde, bir başka tanımda, eğitim: olumlu tepkiler oluşturma sürecidir.

 

            Demokratik bir toplumda, eğitim oluşumun gerçekleşmesinden sorumlu temel yasal kurum İLKOKUL’DUR. İlkokul bir toplumun gelişmişlik düzeyini değerlendirmede gerçek bir ölçüttür. İlkokul aile – okul ve toplum bütünleşmesini sağlayan bir eğitim potasıdır. Diğer bir anlatımla, ilkokul çocuğun eğitilme hakkına saygı duyan, kişiliğini biçimlendiren, geleceğini yönlendiren ve optimal gelişimin sağlıklı alt yapısını oluşturan anayasal bir kurumdur.

 

            Demokratik bir toplumda ilkokul, demokratik ilkelere dayalı içten sağlıklı bir çevre ve ortamdır. Diğer anlatımla, optimal eğitim sorumluluğunun gerçekleşebilmesi, çocuğun gelişim, eğitim ve gereksinimlerine en uygun düşen demokratik bir düzen, içten ve sağlıklı bir ortam olmasına bağlıdır. İlkokul, çocuğun sevgi, övgü, güven ve teşvik gördüğü, anlayış, mutluluk bulduğu ve özgürlük duyduğu içten ve sağlık bir kucaktır. Toplumun gerçek anlamda uygarlık belirtisi ve ölçütü olan İlkokulda, çocuklar birlikte yaşayarak, birlikte öğrenerek, birlikte düşünerek, birlikte oynayarak Türk toplumunun bireyleri olarak, kaderde, kıvançta ve tasada ortak duyguları paylaşarak ve milli bilince ulaşarak eğitilirler. Bu bakımdan; ilkokul vatandaşlık kavram ve bilinci oluşturan ve demokratik yaşam içeren milli dinamik bir kurumdur. Okul toplumunu oluşturan çocukların ünik(kendine has)kişiliklerine saygılı, bilimsel ve eğitsel gelişim ve öğrenme ilkelerine dayalı bir eğitim ortamıdır İLKOKUL.

 

            İlkokulda eğitim, çocuğun mutlu ve doygun yaşamı için gerekli alışkanlık, davranış ve becerilerin kazandığı temel yapıyı oluşturan bir eğitim sürecidir. Kesin ölçülebilen ve değerlendirilebilen amaçlara saptanmış bu eğitim sürecinin ilkokula yüklenmiş olduğu temel görev ve sorumlulukları gelecek yazımızda incelemeye devam edeceğiz.

 

 

Yayına Hazırlayan : Sabri ŞİMŞEK