Beden Eğitimi
Öğretmeninin Okul ve Öğrenci Sağlığı İşlerindeki Rolü ve Önemi
M.E.B.
Emekli Müşavir Müfettişi
Beden Eğitiminin, aynı zamanda bir SAĞLIK KONUSU olduğu bir GERÇEKTİR. Bu işin öğretmeninin de sağlık konusu ile ilgisi, görevinim bir parçası sayılır.
Yine bilindiği gibi, kız ve erkek çocukların beden ve ruh yapılarında büyük değişiklik ve yenilikler meydana getiren "BULUĞ ÇAĞI" da bu döneme rastlamaktadır.
Böyle olunca bu dönemdeki büyük değişiklikler, Beden Eğitimi öğretmeninin çalışmalarında ayrı bir dikkat ve itina gerektirmektedir.
Buna göre, Beden Eğitimi öğretmeninin, okulun genel sağlık işleri ve genel hijyen kurallarının uygulanmasında ilgililerle işbirliği yoluna gitmesi kendisinden beklenen bir husus olmalıdır.
Öğrencilerle ilgili duruma gelince : Bu yaştaki, yani büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin boy ve ağırlık yönünden gelişmeleri, duruş, oturuş bozukluklarından vücut yapılarında bir takım çarpıklık ve aksaklıkların meydana gelmesi. Beden Eğitimi Öğretmeninin çalışmalarında önemle durulması gereken bir konu olacaktır.
Böyle olunca öğrencilerin, öğretim yılı başında vücut ölçülerinin alınması, sağlık muayene ve kontrollerinin yapılması (bilhassa Beden Eğitimi ders ve faaliyetlerine katılmaları bakımından); eğer varsa arızalarının tespiti ve giderilmesi, bunların öğrencinin özel dosyasındaki yerine işlenmesi; doktor muayenesi sonunda gerek yatılı, gerekse gündüzlü öğrencilerin saptanan arıza ve hastalıklarının giderilmesi ve tedavi yollarının araştırılmışı ile ilgilenilmesi; öğretim yılı sonunda tekrar ölçü ve muayenelerle gelişme ve değişikliğin tespiti; çalışmalarının buna göre yönlendirilmesi, bu dersin öğretmeninin basan ve yararlılığı bakımından önem taşır.
"BULUĞ" olayını içine alan bu dönemde çocuk ve gençlerin vücut yapılarıyla birlikte ruh yapılarında da bir takım değişiklikler olmaktadır. Tiplere, aile durumlarına, karakter ve tabiat şartlarına göre sessizlik, içine kapalılık, etraftan uzaklaşma, toplum faaliyetlerine katılmama ve ayrı kalma; bazen da hırçınlık üstünlük iddiası dolayısıyla aşın bencillik, liderlik kaprisi, arkadaşları ile geçimsizlik, dikleşme, kurallara karşı gelme eğilimi ve benzeri gibi haller görülmektedir.
Aslında bütün öğretmenleri ilgilendirmekle beraber, çocuk ve gençteki bu değişikliği en iyi fark edecek ve görecek olan öğretmen, dersinin ve dersle ilgili faaliyetlerinin karakteri ve özelliği dolayısıyla Beden Eğitimi Öğretmenidir.
Bu bakımdan Beden Eğitimi öğretmeninden, diğer öğretmenlerden daha farklı iş tutumu beklenir. Normal olarak insan denilen varlıkta yaşla birlikte bir takım değişiklikler olmaktadır. Gelişmeler görülmektedir.
Ancak, Beden Eğitimi ders ve faaliyetlerinin bu tabii gelişmeye yardım etmesi, büyümenin DENGELİ olması; fikir, ruh ve beden yapılarının birlikte geliştirilmesi; bu gelişmeyi kendisi, yakın çevresi, yurdu ve milleti için yararlı bir hale getirmesi beklenen gençlerin bu vasıflan kazanmasında Beden Eğitimi dersinin ve öğretmeninin rolü ve gurur payı büyüktür.
Yine bu öğrenim döneminde, yukarı sınıflara doğru kız ve erkek öğrencilerin bazen aileden ve çevreden görerek, özenerek, gösterişe uyarak sigara, içki, eğlence yerleri hevesi ve bazen daha da ileri giderek zararlı ve çeşitli UYUŞTURUCU alışkanlıklarına kapılması tehlikesi ve genci ilerisi için hoş olmayan sonuçlara götürmesi bakımından onun ruh ve beden sağlığını ilgilendiren bir konu olarak görülmeli ve üzerinde önemle durulmalıdır. Muhtelif zamanlarda Basında, hatta okullar çevresinde uyuşturucu satan ve gençleri sorumsuzca kandıran bu yola sevk eden ve bundan para kazanan kimselerin gezip dolaştığı haberleri yer almaktadır.
Eğlenmek, müzik dinlemek, dans etmek, arkadaş toplulukları oluşturmak ve topluca yararlı oyunlar oynamak, folklor çalışmaları, birlikte hoş vakit geçirmek, gençlerin stres atmaları, ruh sağlıklarına uyum getirmesi bakımından bir dereceye kadar hoş görülebilir. Ancak bunların makul ve bir ölçüsü olması, toplum kurallarına aykırı düşmemesi, hele kendi sağlıklarına zarar verecek ve öğrenimini aksatmaya kadar gidecek raddeye varmaması gerekir.
Zira. Büyük Atatürk'ümüzün
de çok güzel ifade ile belirttiği
gibi. Cumhuriyet biz öğretmenlerden fikir, ruh, beden, ahlak yönünden iyi gelişmiş; sağlam, memlekete
her yönden hizmet edecek nesilleri
yetişmemizi beklemektedir.
ATATÜRK, bunu daha Cumhuriyetin kuruluşu sıraların-da saptamış; Türkiye Cumhuriyeti'ni de böyle yetişmiş gençlere emanet etmiştir. Bu emanete sahip çıkacaklar da biz öğretmenler ve bizim yetiştireceğimiz, memleketin GÖZ BEBEĞİ öğrencilerimiz, gençlerimiz olacaktır.
Bütün bunları tek başına Beden Eğitimi öğretmeninden beklemek, belki de, fazla iyimserlik ve haksızlık sayılacaktır. Ancak dersinin özelliği öğretmenin en büyük yardımcısıdır.
Bu tutum ve çalışmalarında okul idaresi, diğer öğretmenler, sınıf öğretmeni, varsa okul doktoru, Okul-Aile Birliği, Koruma Derneği Yönetim Kurullarındaki üyelerden eğer varsa doktor olanlarla, yoksa doktor velilerle, çevredeki Sağlık Kuruluşları doktorlarıyla, öğrenci velileriyle ve bulunacak diğer yollarla iş birliği yapılması, yardım alınması, bunların organizasyonuna önayak olunması; bilhassa problemi olan öğrenciler ve velileriyle özel olarak ilgilenilmesi, öğretmeni yararlı ve başarılı kılacak hususlar olarak düşünülmelidir.