Vizyon ve Misyonumuz
PROJENIN AMACI:
* Yapisal sorunlar ve kaynak yetersizligi nedeni ile, çagdas anlamda atletizm sporu yapma sansina sahip olmayan gençlere, bu sporu tanitma ve uygulama firsati ve ortami yaratmak.
* Gençleri uyusturucu, alkol ve sigara aliskanligindan uzak tutmak.
* Beden egitimi ögretmenlerinin atletizme agirlik vermelerini saglamak,
* Okullarda Atletizmin altyapisini güçlendirmek,
* Okul takimlarinin çogalmasini saglamak,
* Daha fazla ögrencinin atletizm araciligi ile düzenli spor yapmasini saglamak ve sporu yasam biçimi haline getirmelerine yardimci olmak,
* Yapilacak toplantilarla Beden Egitimi ögretmenlerinin bilgilerini pekistirmek ve gelistirmek.
PROJENIN HEDEFI:
* 2012 Olimpiyat Oyunlarinda ülkemiz adina atletizm finallerinde yarisacak sporcular ve spor adamlari yetistirmek.
* Ögretmenlerin kulüplerle baglantisini saglayarak onlari kulüp takimlarinda faal hale getirerek Istanbul'daki atletizme katilan kulüp sayisini artirmak,
* Bu kulüp takimlarinin birbirleriyle isbirligini ve dostça mücadele etmelerini saglamak,
* Beden egitimi ve spor yüksek okulunda Ögrenime devam etmekte olan ögrencilerin katilimi ile onlari ilerde atletizm takimlari yetistirecek bilgi ve beceriye kavusturmak.
* Gelecekte, mezuniyet sonrasinda ögretmen ve antrenör olarak atletizme katkilarini saglamak ve daha kaliteli bir egitim azandirmak.
* Marmara Üniversitesinde atletizm adina çocuk ve gençlere yönelik arastirmalar yapabilmesi için zemin olusturmak.
PROJENIN ÖNEMI:
Olimpiyatlara ev sahipligi yapmayi düsünen bir ülke olarak Atletizmde Olimpiyatlarin finalinde yarisan bir tek sporcunun bile olmamasi ülkemiz açisindan üzücü ve düsündürücüdür. Bunun nedenlerini sorgulamak ve irdelemek ülkemizin basarisini isteyen herkese düser. Yillarca yaptigim ikili mülakatlar kisisel deneyim ve gözlemlerim sonucunda beden egitimcilerinin bu isin içersine çekilmesinin sart oldugunu tespit etmis durumdayim. Bu proje bu açigi kapayarak önemli bir islevi yerine getirecegi düsünülmektedir.
Nüfus açisindan karsilastirildiginda Istanbul birçok Avrupa ülkesinden daha fazla ve demografik özellikleri bakimindan genç nüfusa sahiptir. Olimpiyatlarda ya da uluslararasi müsabakalarda karsilastirildiginda Türkiye nüfusuna oranla çok gerilerdedir. Bu durumu ülke insaninin spora yatkin olmamasi ile açiklamak mümkün degildir. Bu ancak Türkiye'de 2000'li yillara girdigimiz su dönemlerde hala bir sistemi olmamasindandir.
Sistemin olusturulamama nedenlerinden bir tanesi de Atletizme destek verecek sponsor bulunamamasidir. Herkesin kabul edebilecegi gibi sponsorlar medyanin atletizme çekilmesi ile olabilir. Bu da daha fazla yarisma ve daha fazla katilimla mümkün olacaktir.
Projemizin önemini artiran bir baska özellik sporun çocuklari ve gençleri uyusturucu, alkol, ve sigaradan uzak tutabilecegimiz bir ugras olmasidir. Kisinin spor yapabilmesi için bu kötü aliskanliklara hiç baslamamis olmasi gerekir. Bu yüzden spor adeta kötü aliskanliklarin panzehiri gibidir.
BEDEN EGITIMI ÖGRETMENLERI:
Ögretmenlerimizin hemen hepsi, açlik sinirinin üzerinde fakirlik sinirinin altindadir. Okuldaki derslerine giren ögretmen derslerden sonra bir baska is yapabilmek için çaba sarf etmektedir.
Sporda basariya ulastigimiz bütün branslarda (Futbol, Basketbol, Voleybol...) yüzlerle ifade edilebilen ögretmenlerin katkisi bulunmaktadir. Çevresinde para verebilecek 20 ögrenci bulan ögretmen köse basindaki salonu kiralar ve içersinde çalismalarini yapar ve bütçesine katkida bulunabilir. Yada bir kulübün antrenörü olarak çalisabilir.
Atletizmde dört adet pist kulübü vardir ve bu kulüplerin çalistirici olarak bir miktar ücret vererek çalistirdiklari ögretmen sayisi on ögretmeni geçmez. Atletizmin gelisememesindeki en büyük engelde budur.
Bizim bu projede ögretmene vermeyi önerdigimiz ücret 100 $ ayliktir. Bu ücret gönüllülük kapsami içersinde bir ücrettir verdigimiz bu ücretin yarisi tekrar çocuklara geri dönecektir. 20 ila 30 kisiyle ugrasan ögretmenin aldigi ücretin bir kismi yol masrafina bir kismi da çocuklarin küçük ihtiyaçlarina geri dönecektir.
Kaldi ki açik havada atletizm yapacak gençlerin binaya ihtiyaçlari yoktur. Birimlerin çevresindeki bir park veya bos alanda atletizm çalismalari yapilabilir. Çalismalarda kapali alanlara ihtiyaç duyulmamasi çocuk basina maliyeti düsürecektir.
Marmara Üniversitesi son sinif ögrencilerinin hemen hemen hepsi disarida çalismaktadir, bazilari çok iyi ücretler almaktadirlar fitnes salonlari, masörlük, spor kulüplerinin altyapi takimlarinda vs. Buda bizim gönüllü bulmakta güçlüklerle karsilikli olmamiz anlamina gelir.
Diger yandan Egitimini tamamladiktan sonra en az 5-6 yil çalismis deneyimli ve pedagojik formasyondan geçmis elemanlarin kullanilmasi çok daha uygundur. Bu nedenle biz Beden Egitimi ögretmenleri ile çalismayi uygun görüyoruz.
Amaçlarimizdan bir tanesi de Olimpiyatlara hazirliktir. Bu açidan da bakildiginda her sene degisen ekiplerle degil çalisan gurubumuzun sürekliligine ihtiyacimiz vardir.
Beden egitimi ögretmeni okulun içindede çocugu takip etme olanagina sahiptir. Derslerini takip eder, kurullarda ögrenciyi savunur, bu önemli bir destektir.
PROJEDE SON DURUM VE RAPOR
2001 Yilinda bu proje çerçevesinde toplam 13 Yarisma düzenlendi.
Etapta 3 yarisma yapildi. 248 kisi yarismalara katildi. Bu yarismalardan amaç
yarisma yapabilecegimizi kanitlamakti.
Etaptaki 5 yarismada ilçe sampiyonalari yapildi. 57 okuldan 950 ögrenci yarismalara
katildi. Her ilçede ilk üçe giren ögrencilere madalya verildi.
Ayni etaptaki 3 çeyrek final yarismalarinda toplam 41 okuldan 478 ögrenci
Yaristi. Ve üç ayri gurupta ilk üçe giren ögrencilere madalyalar verildi.
Yari final yarismalarinda 327 Ögrenci yarismalara katildi.
Final yarismalari ise 249 ögrencinin katilimi ile gerçeklestirildi.
Bu etaptaki esas amaç birlikte atletizmi kalkindirmak için çalisabilecegimiz ögretmenlerin belirlenmesi ve 41 ögretmenin ev ve cep telefonlarinin alinmasi ile birlikte çalisabilecegimiz ögretmenlerin listesi olusturuldu. 41 Ögretmenin çalistiklari okullarin toplam mevcudu 28 226 ögrencidir. Seçmelerin bu rakam arasindan yapildigi söylenebilir.
2002 Yilinda yapilan toplam 8 yarismada 47 okuldan 880 çocuk yarismalara katildi.
3. Etapta 10 ögretmenin her birinin en iyi 20 ögrencisi ile belirlenecek program çerçevesinde birlikte çalisma asamasina geçilmesidir.
Projemizde finaller sonucunda ilk üçe girmeyi basaran 120 ögrencimiz üstün yetenekli olarak tespit edilmis ve çalismalara baslanmasi halinde yaslari göz önünde bulunduruldugunda 2012 Olimpiyatlari hedef alindiginda en az 5 sporcunun olimpiyat finallerine tasinabilecegi düsünülmektedir.
Bu etabin bir baska özelligi altyapida kulüplesmeye gidilmeye çalisilmasidir. Projede çalistirilacak ögretmenlerle birinci yil programinda 6 adet spor kulübünün kurulmaya çalisilmasi öngörülmektedir.
Olusturulan kulüplerin Nisan 2004 tarihinde yarisma yapilarak birbirleri ile yarismalari saglanmistir.
2003 2004 Egitim ögretim yilinda 34 yarisma düzenledik bu yarismalarda toplam 3624 kisiye yarisma olanagi sunulmustur.
Bugüne kadar 10 kulübün kurulmasi gerçeklesti 6 kulübün kurulmasi planlandi, 4 kulübün kurulmasi için önümüzdeki dönem çalismalar devam etmektedir.
Bu rakamlarin iler ki yillarda katlanarak artmasi ön görülmektedir.
Istanbul tek basina bir ülkedir görüsü ile yola çiktigimiz bu projede Parasal kaynak olusturuldugu taktirde Ekim Aralik 2005 tarihleri arasinda ilkögretim okullari arasinda düzenlenecek okullar arasi ilçe sampiyonalarinda 4000 ögrencinin yaristirilmasi planlanmaktadir.